A tavasz első hírnökei: ezek a virágok nyílnak ki a legkorábban a kertedben

Írta: ,

Egy apró, színes szirom a kopár földön hatalmas örömöt jelent – a hóvirág mellett más kis növények is vannak, amelyek mosolyt csalnak majd az arcodra, amikor a tavasz első hírnökeiként kidugják a fejüket a kertedben.

1/5 Tavaszi sáfrány

A krókusz néven is ismert növény tölcsérszerű, fehér, kék vagy lila virágokat hoz, és már márciusban, de enyhe tél esetén akár február végén is nyílhat.

Legszebben akkor mutat, ha többedmagával ülteted el, de például a sziklakertnek is szép dísze lehet.

Nem különösebben kényes növény, de a hidegre érzékeny, ezért a legnagyobb fagyok idején érdemes letakarni a talajt, hogy ne fagyjon ki, és csak akkor felszedni róla a borítást, amikor a napsugarak már előcsalják a szirmait.

Trombita nárcisz Kép forrása: shebeko/depositphotos.com

2/5 Trombita nárcisz

Minden nárcisz közül az elsőként virágzó, sötétsárga szirmait halványabb sárga szirmok szegélyezik, így olyan színfoltja lesz a kertednek, amit egyszerűen nem lehet nem észrevenni.

Nagyon szereti a napfényt, ezért érdemes olyan helyre ültetni, ahol nem esik rá árnyék, ezt leszámítva azonban nem lesz vele sok gondod, nem kényes növény, és még a tápanyagban nem túl gazdag talajban is virágzik.

3/5 Lángvirág

Mindössze 15 cm magasra nő, de 50 cm széles talajon is terjeszkedhet ez az apró, de annál látványosabb kis virág.

Ha elegendő tápanyagot kap, akkor már kora tavasszal virágozni kezd, és késő őszig színes foltja lesz a kertednek, ráadásul a különféle színekben pompázó szirmok – lehetnek fehérek, rózsaszínek, pirosak vagy lilák is – nem csak szépek, de illatosak is, így biztos, hogy már az előtt örömmel töltik meg a reggeledet, hogy egyáltalán megpillantanád őket.

4/5 Meténg

Apró, liláskék virágai igazán visszafogottak, mégis elegáns hírnökei a tavasznak, de a meténg nem csak színes szirmaival örvendeztet meg.

Örökzöld, ráadásul gyorsan terjeszkedik, és nem egy nagy igényű növény, így akár egész évben is zöld színfoltja lehet a kertednek.

Márciusban kezd nyílni, és bár csak májusig virágzik, zöld levelei az év többi részében is szép hátteret adhatnak a kerted többi virágának.

5/5 Csillagvirág

Már a neve is úgy hangzik, mint egy kedves becézés, és biztosan sokat is fogod dédelgetni ezeket a gyönyörű, pasztellszínű szirmokban végződő zöld szárakat, mert nem csak a tavasz első hírnökei közé tartoznak, de szinte elpusztíthatatlanok: az árnyas szegletekben is jól érzik magukat, mindössze arra kell ügyelned, hogy elegendő tápanyaghoz jussanak, és hogy ne száradjon ki alattuk a föld.

Ha jól bánsz vele, a csillagvirág minden évben több virágot hoz, mint az előző évben tette.