Így gondozd a jácintodat a szobában

Így gondozd a jácintodat a szobában

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Így gondozd a jácintodat a szobában

A jácintot sokan szeretjük szépsége, színe, illata miatt, és igazán üde színfoltja lehet a szobának. Éppen ezért lássunk néhány tippet, hogyan lehet megőrizni a szépségét minél tovább!

Talaj és víz

A jácint a közepesen laza, jó vízáteresztő talajt szereti, ezért érdemes figyelni arra, hogy a földje mindig ilyen legyen. A biztonság kedvéért tehetünk kavicsokat a földjébe, ezekkel ideális talajt biztosíthatunk a növény számára.

A jácint kifejezetten szereti a vizet, ezért jó, ha gyakran locsoljuk. Persze túlzásba nem kell vinni, de érdemes a földjét mindig nedvesen tartani, főleg a virágzás előtt.

Egy kis tálkából könnyen fel tudja szívni az aláöntött szükséges vizet.

Napsütés

A jácint nem szereti a tűző napot, ezért érdemes olyan helyre tenni, ahol a nap egyetlen szakában sincs ennek kitéve. A fény azonban természetesen nagyon fontos a számára, ezért a nem napsütötte, de azért világos hely az ideális. 

A jácint a levelei fokozatos sárgulásával jelzi, hogy valami nincs rendjén vele, és változtatásra szorul. Ez általában azt jelenti, hogy nem kap elég fényt, vagy azt, hogy a hőmérséklet túlságosan meleg neki.

Elhelyezés

Sajnos a jácint nem kifejezetten kedveli a túlzott meleget, és érzékenyen reagál a huzatra is. Éppen ezért soha ne tegyük a fűtőtest közelébe, és válasszunk egy olyan helyet neki, ahol lehetőleg állandó a hőmérséklet a szobában.

Elvirágzás

Sajnos a jácint jó esetben is csak néhány hétig virágzik, ha szobában tartjuk. Ilyenkor hagyjuk, hogy a levelei leszáradjanak, de nem kell levágni őket.

Mikor a hagyma is száraz, vegyük ki a földből, és újságpapírba csomagolva tegyük sötét, száraz helyre.

Visszaültetés cserépbe

Ha szeretnénk a cserépbe visszaültetni a jácintot, akkor ezzel várnunk kell január-februárig. Addig a hagymáknak biztosítsunk száraz, hűvös, szellős, de nem huzatos környezetet, a visszaültetett virágot pedig fokozatosan szoktassuk a szoba melegéhez.

Egy kis törődés

Azt mondják, a virágok megérzik, ha szeretik őket. Hogy ez így van-e vagy sem, ezt nem tudni, de az biztos, hogy a megfelelő ápolást és figyelmet meghálálják gondozóiknak. A jácintok például szépséggel és csodás illattal kedveskednek gazdáiknak!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!