A gumiabroncs dekoratív újrahasznosítása

A gumiabroncs dekoratív újrahasznosítása

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A gumiabroncs dekoratív újrahasznosítása

Amikor egy abroncs leszolgálta az idejét, rendszerint megy a kukába. Ennek következtében a szeméttelepeken hihetetlen magasságú hegyekben gyűlik fel, és semmit nem lehet vele kezdeni. Persze egy részét az ipar újrahasznosítja, de mi is tehetünk egy – két dolgot. Persze első ránézésre az abroncs koszos, csúnya, és semmi ötletünk nincs vele kapcsolatban, ám egy kis víz, szappan, és némi festék csodákra képes!

Hinta

Talán a legkönnyebb újrahasznosítási ötlet, ha nemes egyszerűséggel visszanyúlunk nagyanyáink elképzeléséhez: a hintát, ami olyan sok örömet szerez egy gyereknek, felesleges megvenni a boltban súlyos ezrekért.

Fogjunk inkább egy abroncsot, ami már nem alkalmas autóra, fessük meg, és akasszuk fel a fára.

A kicsik imádni fogják, környezetbarát, olcsó, és nem utolsó sorban nem okoz komoly sérülést, ha ne adj’ Isten a lurkókat megüti.

Kinti óra

Ritkán fordul elő, hogy olcsóbban megúsznánk egy kerti órába való beruházást. Bár alapvetően jó, ha nem kell figyelni a múló időre, sajnos ez nem azt jelenti, hogy nincs is rá szükség. Egy akkora óra azonban, amit a kertből messzebbről is látunk, már nem éppen az olcsó kategóriában tanyázik.

Egy abronccsal és egy óraszerkezettel azonban ez könnyedén megoldható. Utóbbiból válasszunk nagyobbat, amelyet hobbyboltban gond nélkül beszerezhetünk.

A gumit más színre is festhetjük, és ha az óraszerkezeten messziről nem láthatóak a számok, fessük rá a gumira.

Virágtartó

A festett abroncsok kiválóak akkor is, ha szeretnénk egy olyan virágtartórendszert létrehozni, amiben a növénynek szintenként nőnek.

Ehhez egyszerűen rakjuk eltolva egymásra az abroncsokat, és töltsük meg földdel. Ha félbevágjuk őket, és a falhoz erősítjük, akkor akár az egész falat is beültethetjük ezzel a rendszerrel.

Ágyásszegély, kerti térelválasztó, ülőke

A lemázolt, és félbevágott gumik remekül funkcionálnak ágyásszegélyként is, annyira ássuk őket a földbe, hogy a közepén lévő lyuk eltűnjön, és kész is.

Nagy előnye, amellett, hogy nem gyarapítja a szeméthalmokat és nem rohad el, és akkor sincsen nagy baj, ha véletlenül belerúgunk.

Biciklitároló

A család bringáinak tárolása is könnyedén megoldható abroncsok segítségével.

Mint a nagyobb áruházak előtt lévő tárolók, ugyanazon az elven működik az abroncsos is, kisebb gumik esetében csupán annyi a dolgunk, hogy a földhöz rögzítjük őket, nagyobbaknál szükség lehet arra is, hogy félbevágjuk azokat.

Teraszra padlóváza

Egy kis munkával csodálatos padlóvázát, vagy akár kerti asztalkát is készíthetünk abroncsból. A gumiabroncs belsejébe egyszerűen helyezzük el a virágos cserepet úgy, hogy minél inkább kitöltse a belsejében lévő űrt.

Ha asztalkát szeretnénk, akkor tegyünk 2-2 gumiabroncsot egymásra, a tetejére egy méretre vágott fa lapot, ez lesz az asztal lapja. Ragasztóval rögzítsük a fát a gumihoz.

Hintaszék gyerekeknek

A legegyszerűbb megoldások a legcélravezetőbbek. A gyerekek, mint tudjuk, a legjobban a wc papír gurigával játszanak el a soktízezres kütyük helyett. Ez igaz az abroncsra is.

Vágjuk félbe, szépen fessük le, az elvágott részre pedig szereljünk egy deszkalapot. Az egyik végét lássuk el kapaszkodóval, és kész is a mini hintaszék.

Nem minden szemét, ami annak látszik. Egy kis fantáziával nem csak egyedi és olcsó dolgokra tehetünk szert, amikkel könnyebbé, vagy szebbé tehetjük az életünket, hanem még a környezetünket is óvjuk.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!