A 7 legkedveltebb pálma a lakásba

A 7 legkedveltebb pálma a lakásba

Címlap / Otthon / A 7 legkedveltebb pálma a lakásba

Pálmát nevelni nem nehéz feladat. Hálás és nagyon szép növények, ráadásul egyetlen darab is hatalmasra nőhet, így elegáns és feltűnő dísze lehet minden naposabb szobának. Lássunk most néhány olyan pálmát, melyek szinte minden lakásban otthonosan érzik magukat, és az áruk sem verdesi az egeket.

Kókuszpálma

Gyönyörű, impozáns, és bizony nem kicsi növény. A tartásához nem kell különösebben sok dolog, csak fény, és hely. Tápoldatozást és vizes permetezést is igényel, hiszen természetes élőhelyén a páratartalom igen magas.
A földje legyen homokkal kevert, és figyeljünk, hogy már elsőre megfelelő nagyságú cserépbe ültessük. Ez a növény ugyanis nehezen viseli, ha a gyökereit bolygatják, és könnyen belepusztulhat.

Gyompálma

Talán ez az a pálmafaj, mellyel a legtöbbször találkozhatunk a lakásokban. Hosszú, szerteágazó levelei és kecses, karcsú szára nagyon kedvelté teszi. Szintén nem kis helyet foglal, bár cserepe nem kell, hogy túl nagy legyen.
Szereti a vizet, ám azt nem tűri, ha a gyökerei körül áll a nedvesség. Ha jól tartjuk, akkor apró, jelentéktelen virágokat hoz, melyeknek illata azonban bódító.

Cikász

Egyike azoknak a növényeknek a földön, melyek matuzsálemi korokat tudhatnak maguk mögött. Maga a pálma is igen hosszú életű, ám a faj már a dinoszauruszuk előtt is vígan élet életét. Szúrós és mérgező növény, ám lassan nő, és kifejezetten szépen díszít.

Ideális szobanövény.
A cikászok 1 éves korukig nem igényelnek tápozást, de locsolni kell őket, nyaranta folyamatosan nedvesen tartva a földet, telente csak annyira, hogy ne száradjon ki teljesen.

Törpepálma

Akiknek most felcsillanna a szeme, hogy ez a nekik való növény, hiszen törpe, azoknak gyorsan elmondjuk, hogy ez azért egy kicsit megtévesztő. Ez a legyező-szerű levelekkel rendelkező szépség ugyanis 3 méteresre nő, és oldalhajtásokat dúsan nevel, így a helyigénye – nevével ellentétben – közel sem törpe.
Nyaranta a szabadban 2 naponta öntözhetjük, cserépben csak akkor, ha egy kissé már megszikkadt. Télen hetente öntözzük, és lehetőleg tartsuk 10-15°C –on.

Vízipálma

Aki apróbb növény szeretne nevelni, annak a vízipálma ideális lehet. A természetben 5 méteresre is nőhet, szobanövényként azonban 50-100 centi körül megáll.
Kinézete olyan, mintha egy sor, kecses napernyő trónolna a cserépben. Ahogyan az a nevéből is sejthető, a vízigénye igen nagy, még akár hidrokultúrában is gond nélkül tartható.

Kenciapálma

Kinézetében kissé emlékeztet a gyompálmára, bár annál jóval nagyobb és elegánsabb megjelenésű. Évente akár 15-20 centit is nőhet, így nem érdemes kisebb lakásban próbálkozni a tartásával. Szereti a fényt, ám a közvetlen napon megéghet. Nyaranta nyugodtan tegyük ki a kertbe, félárnyékos, széltől védett helyre.

Zamioculcas

Bizonyára sokak számára ismerős ez a szépség, melynek hosszú levélszárain kerekded levelek ülnek. Tartása nem nehéz, hiszen nagyon szívós fajta, ám a túllocsolást nem viseli. A félárnyékot kedveli, és a szűk cserepet, akkor szépen fejlődik, átültetni is csak akkor kell, ha a gyökerek már kibuggyannak a tartóból.

Pálmát tartani nem csak azért érdemes, mert nagyon szép, és könnyen nevelhető növények, hanem azért is, mert trópusi hangulatot csempésznek a szobába, még akkor is, ha odakint hull a hó.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!