8 ötletes kert és kültéri dekoráció

Írta: ,
Ha elégedetlen vagy azzal, hogyan a kerted kinéz, és kertész nélkül szeretnél a semmiből képzeletednek alakot adni, meríts ihletet a következő kertrendezési ötleteinkből.
Otthonos elrendezés

1/8 Otthonos elrendezés

Mikor kialakítjuk kertünket, gondoljunk arra, hogy a ház egyik szobája. A kertnek tükröznie kell a ház személyiségét. Egy viktoriánus kert furcsán néz ki egy modern villa mellett, és az acél- vagy plexiüveg szobrok is rendellenesen festenek egy kunyhó kertjében.
A képen látható kunyhó ódon, vidéki hangulatot idéz, köszönhetően a falra felfutó növényeknek, régi asztalnak és kopott fémtárgyaknak. Jó ötlet és igen talál ehhez a vidéki stílushoz, a fazékba ültetett virág - elvégre vízálló és dekoratív is (csak ne felejtsünk lyukakat fúrni a fazék aljába, a jó vízáteresztés miatt).

Elegáns sarok

2/8 Elegáns sarok

Ha az elegancia kedvelője vagy a kertkialakítást illetően is, a kert egyik szegletében hozz létre egy ilyen tündéri relaxációs részt.
A fehérre festett hajlítottvas pad mögött egy tekintélyes labdarózsa bokor díszeleg, a hatást pedig tovább fokozza a stílusos kőszobor.

Az egyetlen színfoltot a hatalmas virágcserép adja.

Romantikus lugasok

3/8 Romantikus lugasok

A lugasok kedvelői ne féljenek egy lugast kiépíteni kertjükben. A markáns hajlítottvas boltív legjobb helye egy ösvény mentén van. Mint egy átjáró funkcionál a kert két különböző "színtere" közt.
Futtassunk rá növényeket, vegyük körbe magasra növő bokrokkal. Mielőtt kialakítanád a lugas körülötti növényzetet, vedd számításba a következőket:
- legyenek kevés gondozást igénylő, kevésbé érzékeny növények
- ne vonzza a lepkéket, madarakat, méheket és egyéb állatokat
- lehet praktikus: gyümölcsöt vagy zöldséget terem (ribizli bokor, gyömölcsfa, kapor-bokor)
- ha a grillező közelében van, ne igényeljen trágyázást

A kert "előtere"

4/8 A kert "előtere"

A kerttervezés egyik alapja, hogy praktikus és használható legyen, ezért a ház mellett kialakított tér mérete csak a ki nem használt területekre korlátozódjon.
Praktikus és jó ötlet az ösvények/járdák közti területeket alacsony rakott kőkerítéssel/bokrokkal elkeríteni és dekoratív növényekkel beültetni.

A szem megtévesztése

5/8 A szem megtévesztése

A hullámos, görbe vonalak, átlós utak, cikázó trükkök alkalmazásával a kert hosszabbnak vagy szélesebbnek tűnhet, mint amilyen ténylegesen. A vízszintes vonalak szélesítik, míg a függőlegesek hosszítják a kertet. A kanyargó járdák érdekesebbé, "felfedezni-valóbbá" teszik a kertet.
Az ösvény mentén helyezzünk el óriási köveket, ültessünk tujákat és szórjunk szét réti virágmagokat, hogy minnél természetesebb hatást tudjunk elérni. Ha kis kertünk van, vigyázzunk a sötét növényekkel, mert kicsinyítik a teret, a lágyabb színek viszont növelik a kertet.
Hozzunk létre tehát egy hamis perpektívát azzal, hogy élénk színeket ültetünk a ház mellé és tompa árnyalatú növényeket a kert végébe.

Talicska, mint virágágy

6/8 Talicska, mint virágágy

A kerti kellékek sokszor más funkciót is szolgálhatnak. Jó példa erre ez a talicska, amely átvette egy impozáns virágcserép szerepét.

Parkosítás

7/8 Parkosítás

Mielőtt elkezdenéd kertedet valóságos parkká átalakítani, jelöld ki a kerítések, ösvények, bokrok és egyebek helyét. Rajzold le magadnak mit, hová szeretnél. Tekintsd meg a kertet különböző szögekből, hogy mindenhonnan jól tudjon kinézni.
Kezdd el a kemény tereprendezést (gyep, járdák létrehozása, kavicsok, homok elhelyezése). Mindig kezdd a kert  hátsó részében a munkálatokat, így haladj a ház felé. Ha világítást szeretnél, ne feledd "eltemetni" a huzalokat kb. 10 cm. mélyen a földbe.
A "parkokban" igen mutatósak a hullámos/kör alakban ültetett bokrok, koncentrikusan ültetett színes virágok, kövekkel körbe rakott nagy leveles virágok, és az elengedhetetlen kerti díszek (szobrok, cserepek, lámpák).

Vicces virágtartók

8/8 Vicces virágtartók

Miért dobnád ki a régi cipőidet, amikor virágokat is ültethetsz belsejébe? Egy cipős szekrényre emlékeztető polcrendszer mindenkinek akad kertjében.
Sorakoztasd rá régi cipőidet és ültetss beléjük virágokat. Igazi karaktert és humort adsz ezzel kertednek.