8 érdekesség a liliom virágról

8 érdekesség a liliom virágról

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 8 érdekesség a liliom virágról

A virágágyak királynőjeként emlegetett liliom nem csak jelentős történelmi múlttal rendelkezik, hanem igen népszerű növény is. Esküvői csokrokban, szerelmes üzenetek mellett gyakran tűnik fel, de fantasztikus illata miatt szívesen tartják szobában és kertben is.

Eredete

A legtöbb liliomféle a földgömb északi feléről származik, Ázsiából, Észak-Amerikából és Európából. Elterjedésük okát valószínűleg senkinek nem kell magyarázni, hiszen kecses megjelenésük, sokszor tenyérnyi virágfejeik és bódító illatuk mindenki előtt ismert.
A legelső termesztett virágnak is tekinthetjük, mivel egyik képviselőjét, a görög liliomot kezdték a legrégebben ültetni Európában, a szépsége miatt. Az amerikai fajok természetesen a földrész felfedezése után nem sokkal már eljutottak Európába, az ázsiai típusokra azonban egészen 1850-ig várni kellett.

Népszerűség

A liliomok népszerűségére rengeteg példát láthatunk. Már az is sokat elmond, hogy a legrégebb óta ültetett növényünk, és változatosságának köszönhetően egy jó darabig szinte minden kertben és főúri birtokon megtalálható volt a középkorban.
Sőt, a virág ennél is nagyobb „karriert” futott be, ugyanis a francia uralkodóház, a Burbonok is a címerüknek választották a stilizált formáját. Később a sokkal változatosabb és strapabíróbb rózsák megjelenésével a népszerűsége hanyatlásnak indult. Régi fényét akkor nyerte vissza, mikor angol és holland tudósok azonosították az ázsiai fajokat, és azok megjelentek Európában is.

Kinézet

A liliomok hagymás, évelő növények.

Sok fajuk karózást igényel, mert meglepően magasra nőnek, ám a lágy szár nehezen birkózik meg a környezet viszontagságaival, valamint a virágfejek súlyával.
Alapvetően 3 féle formában találkozhatunk vele: a tölcsér formájú virágok, a bókoló turbán és a kehely alakú liliomok.

Szín

Ennek a virágnak a képviselői gyakorlatilag minden árnyalatban és mintában előfordulnak, még olyanokban is, amikre nem is nagyon gondolnánk.
Jó példa erre a mocsári kockásliliom mely olyan, mintha a szirmain egy sakktábla lenne, vagy éppen a tigrisliliom, melynek pöttyei drámai megjelenést kölcsönöznek a virágnak, ezzel feldobva a kertet.

Jelkép

Mint a legtöbb virágnak, a liliomnak is kialakult a maga jelentése. Az ugyanis a tisztaság és az ártatlanság szimbóluma, ami fokozottan igaz a fehér változatokra.
Emellett azonban a termékenység jelképe is, valamint a mulandóság, a lelki szeretet az egység és a remény is hozzá köthető fogalmak. Amikor liliomot ajándékozunk valakinek ezeket mindenképpen tartsuk szem előtt.

Igényei

A liliomok bizony igényes növények, ha azt szeretnénk, hogy csodálatos trombitáikkal örvendeztessenek meg minket, akkor érdemes rájuk odafigyelni. A tápanyagban gazdag talajt szereti, valamint a napfényt, de félárnyékban is szépen cseperedik.
A szárazságot nehezen viseli, így figyeljünk oda, hogy a földje nedves maradjon. Mint már említettük, egyes fajai igen magasra megnőhetnek, így nem árt karót is tenni melléjük, hogy a növény ne essen össze, és élvezhessük a gyönyörű virágokat.

Cserépben?

Természetese nevelhető cserépben is, sőt egyes fajai törpe változatba is megjelentek, amik igazán jól mutatnak a teraszon vagy a szobában is. Fontos azonban, hogy a megfelelő teleléshez a hagymának hidegre van szüksége, így érdemes hűvösben elhelyezni a havas, zord időben.

Tipp

Már nagyanyáink is tudták, hogy a liliommal egy szobában aludni bizony nem jó ötlet. A virágnak ugyanis annyira erőteljes illatra van, hogy bódultságot okoz, valamint az ember elalszik tőle.
Macskákra azonban halálos is lehet, ugyanis ha a virágot megrágcsálják, súlyos veseelégtelenség léphet fel náluk, de csak náluk, a többi házi kedvencre nincs ilyen hatása.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!