7 illatos kúszónövény kertbe, balkonra

7 illatos kúszónövény kertbe, balkonra

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 7 illatos kúszónövény kertbe, balkonra

Akár kertes házban, akár lakásban lakunk, szeretjük, ha a környezetünk szép, és igényes. Hát, még ha esetleg illatozik is. Igen, akár a balkonon is nevelhetünk gyönyörű futónövényeket, melyek nem csak a hangulatunkat dobják fel, hanem színt csempésznek az egyszerű falakra.

Lilaakác

Mindenki számára ismert, gyors növekedésű növény. Mint minden kúszónövénynek, az akácnak is szüksége van megfelelő támasztékra ahhoz, hogy olyan gyönyörű lehessen, mint azt a képeken is szoktuk látni.
Megfelelő, rendszeres öntözés mellett cserépben is szépen növekszik, és tavasszal hozza óriási, lecsüngő, fürtös virágait. A látvány mellet az illata is bódító, így biztosan belopja magát a szívünkbe.

Japán lonc

Erőteljes növekedésű, lombhullató díszcserje. Szereti a napot, így a helyét úgy válasszuk meg, hogy bőven hozzájusson. Ha erkélyre tervezzük, vegyük figyelembe, hogy terebélyes növekedésű, ahhoz, hogy a falhoz „idomuljon” folyamatosan alakítani kell.
Mindenképpen érdemes a közelébe padot vagy kerti garnitúrát helyezni, mert csodás, fehér virágai erősen illatosak. Egy nyári estén fantasztikus élmény a lonc közelében ücsörögve élvezni az utánozhatatlan aromákat.

Futórózsa

Gyönyörű virágai mellett választhatunk olyan fajtát is, mely illatával is megörvendeztet bennünket. Mindenképpen támasztékot igényel, nem képes a falra „futni”. A legalkalmasabb erre a célra az apácarács, mely amellett, hogy magában is jól mutat, elegendő helyet teremt a virág elrendezésére.
A legtöbb futórózsa folytonvirágzó, így mindig klasszikus szépségű díszek borítják majd erkélyünket vagy kertünket.

Trombitafolyondár

Ha szeretnél minél gyorsabban eredményt elérni a virágok nagysága terén, akkor a trombitafolyondár tökéletes választás. Hihetetlenül gyorsan növekvő fajta, éppen ezért bizony oda kell figyelni a metszésére. Haragoszöld levelei mellett, a hajtások végén fürtökben jelentkező virágai is csodálatosak.
A trombita alakú és narancssárga ékek garantáltan jó hangulatot hoznak magukkal. Akik kertbe tervezik ültetni ezt a gyönyörűséget, erősen gondolják végig a döntésüket. A folyondár valóban nagyon gyorsan nő, és éppen ezért nagyon szapora is. Ha egyszer megtelepedett a kertben, nagyon nehéz megszabadulni tőle.

Jázmin

Ez az egyik legkönnyebben tartható kúszónövény, éppen ezért nagyon népszerű is. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy apró, csillag alakú virágai elképesztő illatfelhővel ajándékozzák meg azt, aki törődik velük. A jázmin fényigényes, de a forró, nyári napot nem szereti.
Télen hűvösben kell tartani, így biztosan számíthatunk a csodás virágokra jövőre is. Akkor sincs gond, ha nem tudunk neki elég helyet biztosítani, mert az előzőekkel ellentétben nem vastagodik meg annyira a szára. Ha a cserépbe 2-3 magasabb támasztékot rakunk, akkor egy felfelé törő, illatozó szépséggel gazdagodhatunk.

Kúszó hortenzia

Aki ismeri a hortenziákat, azoknak most biztosan meglódult a fantáziája. Nem véletlen, ugyanis ez a növény nem ritkán akár gyerekfej nagyságú virágokat is nevel.
A kúszó fajta is nagy díszekkel rendelkezik, amik mindemellett még bódító illatfelhővel is rendelkeznek. Ez a hortenziaféle a félárnyékot kedveli és a savanyú talajt. Ha ezeket biztosítjuk neki, akkor akár 6 méter magasra is felkapaszkodik.

Viaszvirág

Az előbb említett fajtákhoz képest kisebb, de semmi esetre sem kevésbé impozáns fajta. Fehér, viaszos bevonatú virágairól kapta a nevét, melyekért bizony alaposan meg kell dolgozni. Viszonylag könnyű tartani, ha betartunk egy-két alapszabályt: nem szabad túlöntözni, a pangó vizet is kerülni kell, és csak akkor mozgassuk, ha muszáj.
Nem igényli az évenkénti átültetést, és nem szereti, ha bolygatják. Virágokat csak az idősebb hajtások nevelnek, ha azonban leszedjük az elvirágzott részeket, vagy a bimbókat megfogjuk, akkor a fehér díszekre ne is számítsunk.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!