6 varázslatos kék virág kertbe és balkonra

6 varázslatos kék virág kertbe és balkonra

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 6 varázslatos kék virág kertbe és balkonra

Környezetünk szépségéhez nagyban hozzájárulnak a színek, amelyek közt kissé elhanyagolt helyen szerepel a kék szín, mivel viszonylag ritkább a növények között. Lássunk néhány lehetőséget, hogy a kékségek örömöt csempészhessenek a mindennapjainkba.

Nőszirom

Talán a legjellegzetesebb kék árnyalatú növény a kertben, igaz, nem ez az egyetlen szín, amiben megtalálhatjuk. Viszonylag egyszerű vele bánni, és gyönyörű éke lehet a kertnek, balkonnak.
A gyökértörzset, vagy a hagymát elültetjük, és innen már nem is nagyon kell hozzányúlni. Megfelelő öntözés és tápoldatozás mellett lándzsa vagy hengeres leveleket nevel, valamint megörvendeztet minket jellegzetes alakú virágával.

Hortenzia

Ezzel a növénnyel kevesebb kertben találkozhatunk, ami igényeit tekintve nem csoda. A hortenzia nem szereti a közvetlen napot, valamint nehezen tűri a magas hőmérsékletet is. Ahhoz, hogy igazán szép legyen, olyan helyet kell keresnünk számára, mely folyamatosan árnyékban van, és lehetőleg 15-17°C-on tartsuk, valamint a nyári időszakban a földjét ne engedjük kiszáradni.
Minden kritérium persze a kiültetett virágoknál nem igazán megoldható, de ezek azok a paraméterek, amelyek mellett a legtökéletesebben fejlődik. Hogy mégis miért vesződnek vele, ha ennyire nagy odafigyelést igényel? Ennek oka a gyerekfej nagyságú apró virágokból összeadódó dísze, amelyet megtalálhatunk világos, és egészen sötét, haragos kék árnyalatban is.

Enciánfa

Ez a gyönyörű növény a lakásunk egyik legszebb dísze is lehet, de csak akkor, ha képesek vagyunk a megfelelő körülményeket biztosítani számára. A fácska örökzöld, és egész nyáron át ontja a szebbnél-szebb, enciánkék virágait.
Ehhez azonban sok fényre, vízre és megfelelő tápanyag utánpótlásra van szüksége. A téli időszakot kevés nedvességgel és 5°C körüli hőmérséklettel viseli a legjobban. A növényt nevelhetjük fának is, ám cserjeként is nagyon látványos.

Hajnalka

A gyönyörű futónövényre bizonyára sokan emlékeznek gyerekkorukból, hiszen népszerűsége nem új keletű. Viszonylag igénytelen virág, ám 3-3,5 méter hosszú szárakat is növeszthet, valamint mindenre rákapaszkodik, ami csak az útjába kerül.
Nevét sem véletlenül kapta. A fantasztikus kék virágok ugyanis nem szeretik a déli- délutáni meleget, ilyenkor összecsukódnak, és legközelebb csak másnap reggel nyílnak ki újra.

Rózsa

Bizony, olyan közkedvelt növényeket is megtalálhatunk már kék árnyalatban, mint a rózsa. Igaz, természetes körülmények között ez a szín nem, hogy nem jellemző, de egyáltalán nem is létezik. Ausztrál és japán genetikusok állhatatos munkájának gyümölcse a kék virág.
Úgy sikerült elérni ezt a különleges árnyalatot, hogy a rózsa DNS-ében a színért felelős rész az írisz információira cserélték, ennek köszönhetően sikerült megalkotni. Futó és normál változatban is hozzá lehet jutni, valamint a virágárusoknál sokszor találkozhatunk vágott képviselőivel. Azonban arra figyeljünk, hogy ezek sokszor csupán tintába állított fehér rózsák, színüket csak ennek köszönhetik.

Orchidea

Az orchideák napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ami gyönyörű megjelenésüket tekintve egyáltalán nem csoda. E különböző alakú és színű fajok között megtalálhatóak az igen különleges, de természetes kék orchideák is. Aki próbálkozott már ezeknek a növényeknek a tartásával, az nem fog újdonságba ütközni.
Akik nem ismernék annyira ezeket a szépségeket, fontos hogy tudják, eredeti élőhelyük az esőerdő, így a pára nagy barátjuk. Öntözésük hetente egyszer történjen, de ne pangjon a cserépben a víz. Párásítani a levegőtől függően minden nap lehet.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!