5 salátafajta, amit egész nyáron termeszthetsz

Balog Marianna
Írta: ,

Tavasszal ellepik a piaci standokat a saláták, azonban ezt a zöldségfajtát az évnek nemcsak ebben az időszakában, hanem egész nyáron, sőt, ősszel, de akár még télen is fogyaszthatod. Ha garantáltan vegyszermentes, friss zöldséget szeretnél enni, nincs más dolgod, mint beszerezni pár csomag salátamagot – akkor se keseredj el, ha nincs kerted, a célnak ugyanis akár egy erkély is megfelel. Ez a zöldség balkonládában vagy nagyobb cserepekben is vígan megterem, sőt, egyes fajták beérik a konyhaablak párkányával is. A következőkben azokkal a salátafajtákkal ismerkedhetsz meg, melyek termesztésébe akkor is belevághatsz, ha már jócskán benne vagyunk a nyárban. Például most.

Fejes saláta

Ha a fejes saláta nyári fajtáinak magjait júliustól augusztus közepéig elszórod, a magvetés idejétől függően szeptemberben és októberben is szüretelheted a friss zöldséget.

A magokat világos, napos helyre, 0,5-1 cm mélyre vesd, a sorok között pedig 30-40 cm távolságot hagyj. Amikor kikelnek a kis salátapalánták, a sorokat ritkítani kell úgy, hogy 20-30 centiméterre legyenek egymástól a fiatal növények. A kiszedett példányokat is elültetheted.

Fejes salátát még a legkisebb erkélyen is termeszthetsz, elég hozzá egy virágláda vagy egy nagyobb cserép. A magvetés után kb. egy hónappal már meg is kóstolhatod a friss, ropogós, vegyszermentes salátaleveleket.

Tépősaláta

A tépősaláta – legyen akár amerikai barna, ausztrál sárga, vagy éppen vörös fodros – amellett, hogy egészséges, rendkívül mutatós is. Ez a fejet nem képező salátaféle szabadföldbe március végétől vethető, és egész évben termeszthető, akár az erkélyen is.

Ha kertbe veted a magokat, a sorok között 40 cm-es távolságot hagyj. A tépősaláta közepes víz- és fényigényű zöldség, hosszan tartó szárazság esetén öntözni szükséges.

Szedésnél a leveleket alulról tépd le, így ösztönözve a növényt az újabb levelek képzésére.