5 salátafajta, amit egész nyáron termeszthetsz

Írta: ,

Tavasszal ellepik a piaci standokat a saláták, azonban ezt a zöldségfajtát az évnek nemcsak ebben az időszakában, hanem egész nyáron, sőt, ősszel, de akár még télen is fogyaszthatod. Ha garantáltan vegyszermentes, friss zöldséget szeretnél enni, nincs más dolgod, mint beszerezni pár csomag salátamagot – akkor se keseredj el, ha nincs kerted, a célnak ugyanis akár egy erkély is megfelel. Ez a zöldség balkonládában vagy nagyobb cserepekben is vígan megterem, sőt, egyes fajták beérik a konyhaablak párkányával is. A következőkben azokkal a salátafajtákkal ismerkedhetsz meg, melyek termesztésébe akkor is belevághatsz, ha már jócskán benne vagyunk a nyárban. Például most.

Fejes saláta

1/5 Fejes saláta

Ha a fejes saláta nyári fajtáinak magjait júliustól augusztus közepéig elszórod, a magvetés idejétől függően szeptemberben és októberben is szüretelheted a friss zöldséget.

A magokat világos, napos helyre, 0,5-1 cm mélyre vesd, a sorok között pedig 30-40 cm távolságot hagyj. Amikor kikelnek a kis salátapalánták, a sorokat ritkítani kell úgy, hogy 20-30 centiméterre legyenek egymástól a fiatal növények. A kiszedett példányokat is elültetheted.

Fejes salátát még a legkisebb erkélyen is termeszthetsz, elég hozzá egy virágláda vagy egy nagyobb cserép. A magvetés után kb. egy hónappal már meg is kóstolhatod a friss, ropogós, vegyszermentes salátaleveleket.

Tépősaláta

2/5 Tépősaláta

A tépősaláta – legyen akár amerikai barna, ausztrál sárga, vagy éppen vörös fodros – amellett, hogy egészséges, rendkívül mutatós is. Ez a fejet nem képező salátaféle szabadföldbe március végétől vethető, és egész évben termeszthető, akár az erkélyen is.

Ha kertbe veted a magokat, a sorok között 40 cm-es távolságot hagyj. A tépősaláta közepes víz- és fényigényű zöldség, hosszan tartó szárazság esetén öntözni szükséges.

Szedésnél a leveleket alulról tépd le, így ösztönözve a növényt az újabb levelek képzésére.

Rukkola

3/5 Rukkola

A rukkola elvetett magjai 2-3 hét alatt kihajtanak, ezért akár még kora ősszel is belefoghatsz a termesztésébe.

Április végétől vetheted a magokat napos vagy félárnyékos helyre. A vetési mélység 1-2 cm, a sor- és a tőtávolság egyaránt 25-25 cm legyen.

Ez a salátafajta is jól érzi magát egy kisebb balkonon virágládában, illetve nagyobb cserépben. Ha a konyhaablakod napos és meleg, akkor az ablakpárkányon is megpróbálkozhatsz a termesztésével. Az sem baj, ha elkezd virágozni, ugyanis virágai nemcsak mutatósak, de ehetőek is.

Kerti zsázsa

4/5 Kerti zsázsa

A kerti zsázsa az a salátafajta, melynek magjait az év bármely napján elvetheted. Termesztheted a kertben vagy az erkélyen, télen pedig a konyhaablakban.

Minél sűrűbben veted el a magokat, annál több lesz a szüretelnivaló. A kerti zsázsa magjai 20 ºC-on pár nap alatt kikelnek, két hét múlva pedig már fogyaszthatod is a saját termesztésű zöldségedet.

Kéthetente vesd el a magokat, így folyamatosan szüretelheted a friss leveleket. Sőt, ha a szedésnél nem vágod vissza túlságosan a növényt, akkor akár újra is szüretelhetsz róla. A rukkolához hasonlóan a kerti zsázsa apró fehér virágai is ehetőek.

Római saláta

5/5 Római saláta

A római salátát, vagy más néven kötözősalátát szintén egész nyáron termesztheted. A magokat március és július között vesd el, 1 cm mélyen.

A sor- és tőtávolság egyaránt 30-40 cm legyen. A római salátát rendszeresen öntözni kell, valamint a növény teljes kifejlődése után a leveleket felül össze kell kötözni, hogy ne érje őket fény és víz belül.

A júliusban elvetett magok termését egészen októberig szüretelheted.