5 praktika a tökéletes konyhakertedhez

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Kisgyermek koromtól kezdve jelen van az életemben a kertészkedés. A nagyszülők mindkét ágon foglalkoztak a növénytermesztéssel, és ezt a példát egy ideig a szüleim is követték. Aztán valahogy háttérbe szorult a kertészkedés és nem is tudtam, mennyire hiányzik, amíg lehetőségem nem nyílt arra, hogy a saját kertemben nekivágjak a projektnek. Persze nem akartam, hogy minden szabadidőm a növények gondozására menjen el, ezért megelégedtem néhány gyümölcsbokorral, zöld levelessel, fűszernövénnyel és persze a kihagyhatatlan paradicsomokkal. Mire figyelj oda, ha idén te is belevágsz a kertészkedésbe?

Nem csak akkor gondolkodhatsz konyhakertben, ha egy komplett udvar áll a rendelkezésedre – nálunk is a virágos és a sziklakertben kaptak helyet a fűszernövények, és tökéletesen érzik magukat ezen a területen.

Akkor is akad alternatív lehetőség, ha egyáltalán nem áll a rendelkezésedre kert, hiszen a balkonon elfér a konténer, a konyhaablakban a fűszernövény, az ablakpárkányon pedig gond nélkül növekedhet valamilyen salátaféle, például a rukkola.

A siker érdekében persze nem árt, ha némi ismeretre teszel szert a növények igényeit illetően, mert míg egyesek remekül érzik magukat az aprócska kaspóban is, addig akadnak olyanok, amik a legnagyobb gondoskodás mellett sem hoznak így terméseket.

A kertészkedés nagy munka, és bár alapvetően egyszerű dolog, sok energiát, időt és tájékozottságot igényel.

Sokkal egyszerűbb, ha kicsiben kezded a projektet, mert így garantáltan nem megy el a kedved, ellenben a sikerélmény miatt egyre lelkesebb leszel.

Elég, ha az első években csak paradicsomot, paprikát palántázol egy konténerbe, esetleg mentát, citromfüvet és metélőhagymát ültetsz a kövirózsák mellé.

Ha kedvet kaptál, a következő évben már elkeríthetsz egy kisebb részt az udvarból, ültethetsz néhány gyümölcsbokrot, esetleg cukkinit, zellert, mángoldot, olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amiket szívesen és sokszor fogyasztotok.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba