5 mérgező szobanövény – vigyázz velük!

Írta: ,

A virágokkal teli lakás mindenképp otthonos és egyben szép is, de érdemes odafigyelni arra, hogy néhány szobanövény amilyen szép, olyan veszélyes is lehet. Felnőttként persze nem állsz neki virágot csócsálni a balkonládából, de ha a házban például egy kíváncsi és mindent megkóstoló kisgyerek, esetleg macska is lakik, különösen körültekintően kell bánni az alábbi cserepes csodákkal.

Ciklámen Kép forrása: Wikipédia

1/5 Ciklámen

A ciklámen gumója olyan mérget tartalmaz, ami hasmenést, hányást, de akár szédülés, légzési nehézséget, sőt súlyosabb esetben bénulást is okozhat.

Egy egészen kis termetű kutya vagy macska esetében egy ilyen roham akár végzetes is lehet.

Ezért ha cikláment szeretnél tartani, győződj meg róla, hogy olyan helyre teszed, ahol nem fér hozzá az, akinek a botanikai ismeretei még nem elég alaposak ahhoz, hogy megkülönböztesse a húsgombócot a ciklámen gumójától.


Gondoltad volna? Életveszélyes dolgok a lakásodban


Ha már megtörtént a baj, itass sok folyadékot a gyerekkel vagy a kisállattal, és azonnal induljatok az orvoshoz.

Filodendron Kép forrása: plantoasis.com

2/5 Filodendron

A filodendron anyósnyelvként is ismert, a növény tényleg mérgező, ráadásul még nem is kell megenni ahhoz, hogy bajt okozzon.

A nagy, lelógó leveleket a kúszó-mászó kalandorok szívesen tépázzák meg, pedig a növény nedve bőrre kerülve irritációt, sokszor az égéshez hasonló, hólyagos sérülést is okozhat.

Szerencsére a legtöbb esetben a bő szappanos vizes lemosás segít, de ha a tünetek nem enyhülnek, esetleg a gyerek le is nyelt valamennyit a növényből, akkor haladéktalanul forduljatok orvoshoz.

Leander Kép forrása: edenkert.hu

3/5 Leander

A gyönyörű leander igazi mediterrán hangulatot varázsol az otthonodba, de a helyzet akkor forrósodik csak fel igazán, amikor valaki úgy dönt, közelebbről is megismerkedik a bájos virágokkal.

A leander valóban veszélyes szépség, és kisgyerek vagy kisállat tartása mellett nagyon körültekintőnek kell lenned: a leander bármely részének elfogyasztása akár szívbénulást, extrém esetekben halált is okozhat.

Ha csak leandert akarsz átültetni vagy metszeni, azt is érdemes kesztyűben végezni, és utána ne felejtsd el nagyon alaposan megmosni a kezedet!

Amarillisz Kép forrása: fanpop.com

4/5 Amarillisz

Senki nem vitatja, hogy a hatalmas tölcsérű, gyönyörű amarillisz otthonod dísze lehet, de ennek a csodás növénynek a gyökerétől a virágja csúcsáig minden egyes része mérgező.

Enyhébb mérgezés esetén is hányást, hasmenést okozhat az amarillisz, de súlyosabb esetben, vagy ha nem kérsz gyorsan segítséget, akár az izmok bénulását is előidézheti a növényben található hatóanyag.

Ez pedig azért is különösen veszélyes, mert akár a légzés leállásához is vezethet. Mérgezés esetén itt is első teendő a bőséges folyadék fogyasztása, és természetesen azonnal fel kell keresni egy orvost is.

Jácint

5/5 Jácint

Gyönyörű és népszerű szobanövény, hiszen gyorsan virágzik és mesés az illata, mégis igazi kis bajkeverő lehet a jácint.

A rajta található kristályok irritálhatják a nyálkahártyát, és ehhez még az sem kell, hogy valaki a növénybe mélyessze a fogait, akár a kezeidről is átkerülhet a méreganyag, vagyis a jácint akár egy felnőttnek is kellemetlen tüneteket okozhat, ha nem elég elővigyázatos.

A mérgezés első tünete lehet az émelygés, vagy a vérnyomás leesése, ha bajra gyanakszol, akkor minél előbb orvoshoz fordulni és megfelelő ellátást kérni.