5 igénytelen virág a balkonodra

Írta: ,

A színes virágok a balkonodon sokkal kedvesebb, szerethetőbb hellyé teszik az otthonodat, ráadásul a nagyvárosi környezetbe is csempésznek egy kicsit a természet nyugalmából. Ha nincsenek zöld ujjaid, ahogyan a németek mondják, az alábbi növényeket akkor is életben fogod tudni tartani.

Tarajos korallfa Kép forrása: flickr, Achim

1/5 Tarajos korallfa

Nem csak az aprócska növények között találni olyat, ami ellenáll a zöldfülű kertészek ballépéseinek.

A tarajos korallfa dézsás növény, így nagyobbacska erkélyekre ajánljuk. Gyönyörű, húsos, piros virágai valóban egzotikus hangulatot teremthetek a balkonodon.

A tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedveli, és míg a direkt napfényt nem igazán szereti, az enyhébb fagyokat simán túléli.

Legyél óvatos vele, mert nagyon gyorsan növekszik, ezért lehet, hogy időnként át kell ültetni, de ezt leszámítva nincsenek nagy igényei.

Tatárvirág Kép forrása: media.gerbeaud.net

2/5 Tatárvirág

Ez a kedves kis növény alig 25 centiméteresre nő, így egy kisebb erkélynek is kedves, szerethető dísze lehet.

A bájos kis virágok hófehér szirmain a te szemed is örömmel nyugszik majd, tudva, hogy ez a szívós kis növény nem igényel különösebb gondozást.

Laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajban érzi igazán jól magát, a napos és a félárnyékos helyeket is kedveli.

Virágzás után érdemes kicsit visszametszeni, mert így tovább megőrzi alakját, és ősszel ismét virágba borulhat.

Porcsinrózsa Kép forrása: provenwinners.com

3/5 Porcsinrózsa

Ha olyan meleg van az erkélyeden, hogy te is alig bírsz megmaradni, a porcsinrózsa akkor sem fog elkívánkozni onnan.

Ezt a pozsgás szárú kis növényt nem különösebben ijeszti meg a forróság, és akkor sem fog a szívéhez kapni, ha néhány napig elfelejted meglocsolni: jól bírja a direkt napfényt és a szárazságot is, és színes, vidám kis szirmokkal örvendeztet meg.

Mindössze arra kell figyelned, hogy ültetése előtt a balkonláda aljára tegyél egy vízelvezető réteget – például kavicsot – és a virágföldbe keverj egy kis homokot, hogy fellazítsd a talajt, a porcsinrózsa ugyanis nem szeret vízben tocsogni. Minden mást azonban lazán elvisel.

Petúnia Kép forrása: veseys.com

4/5 Petúnia

A petúnia az egyik legnépszerűbb hazai balkonnövény, és ez nem véletlen: mindent tud, amit az ember egy balkonnövénytől elvárhat.

Számos hibridje létezik, így biztosan találsz olyan színt, ami megfelel az elképzeléseidnek, és a későbbiekben a gondozásával sem kell sokat bajlódnod, mégis egész nyáron, sőt akár ősz végéig virágba borulhat.

A petúniát érdemes felakasztható cserépbe ültetni, mert így adja ki legszebben a formáját, és ha gazdag virágzást szeretnél, nem árt akár hetente kétszer is egy kis tápoldatot keverni az öntözővizébe.

Balkon aranya Kép forrása: provenwinners.com

5/5 Balkon aranya

Aranysárga szirmai szó szerint beragyogják az erkélyedet, és még a tartása sem különösebben bonyolult.

A balkon aranya a napos, félárnyékos helyeket kedveli a legjobban, de a legforróbb nyári napokon öntözésre azért naponta szüksége lesz.

Az elnyílt virágok lecsípésével azonban nem kell bajlódnod, anélkül is hoz majd újakat. Az egyetlen hátránya, hogy élénksárga szirmai vonzzák a méheket, ezzel nem árt tisztában lenni, mielőtt a balkonodra ülteted az egyébként meseszép növényt.