5 hihetetlenül ronda növény, amit nem szeretnél a nappalidban látni

Írta: ,

Vannak vadvirágok, amelyeknél szebbet el sem tudnánk képzelni a balkonládába, vagy akár egy menyasszonyi csokorba sem. Aztán vannak növények, amelyeknek a nemesítésén nem véletlenül nem dolgozik szakemberek serege… Persze, minden földi teremtmény szép a maga módján, de reméljük, ezek a növények nem sértődnek meg, ha azt mondjuk, hogy a megjelenésük legalábbis sajátos, hogy finoman fogalmazzunk.

Csípős parásgereben Kép forrása: fotocommunity.de

1/5 Csípős parásgereben

Latin nevén Hydnellum peckii, de az angol nyelvben vérző fog növényként, vagy ördög fogaként is ismert.

Ha most azt mondod, hogy ez nem is növény, hanem gomba, akkor egyrészt teljesen igazad van, másrészt szeretnénk megkérni, hogy lépj most túl ezen a tényen, és beszéljünk a sokkal fontosabb és nyilvánvaló tényről, miszerint ez a fehér, szivacsos valami úgy néz ki, mintha tátongó sebek nyíltak volna egy csontdarabon.

Röviden úgy tudnánk összefoglalni a véleményünket: fúj. Ha mindez nem lenne elég, a csípős parásgereben egyébként a szemölcsgombák rendjébe tartozik.

Ezt mondjuk a javára kell írnunk: már a nevével figyelmeztet, hogy semmi jóra ne számítsunk tőle.

Actaea pachypoda Kép forrása: kuriositas.com

2/5 Actaea pachypoda

A békabogyók rendszertani kategóriája alá tartozó növénnyel messziről nézve nincsen semmi baj, átlagos, hétköznapi, unalmas bogyósnak tűnik.

Közelebbről szemügyre véve azonban úgy hat, mintha apró szemek nőnének a termések szárain, és bár szegény növény nyilván nem azért lett ilyen, hogy kiborítsa a megjelenésével az arra érzékenyeket, mégis sikerülhet neki.

Valószínűleg mindenki, aki rosszul lesz mindentől, ami a szemgolyótól kapcsolatos – én például ilyen vagyok, és biztos, hogy nem vagyok magányosan ezzel a fóbiámmal – rémálmaiban fog legfeljebb találkozni ezzel a növénnyel, de nem egy cserében a balkonján.

Tintahalgomba

3/5 Tintahalgomba

Latinul Clathrus archeri, angolul pedig az ördög ujja néven ismeretes, és igen, lebuktunk, ez már megint egy gomba, de egyszerűen nem hagyhattuk ki a listánkról, ha egyszer egy fehér, nyúlós, tojáshéj szerű alapból „virágzik” ki, és olyan szaga van, mint a rothadó húsnak.

Bűbájos kis teremtmény, annyi szent. Nem hogy a nappaliban nem szeretnénk látni, valószínűleg attól is kiverne a víz, ha egy erdei kirándulás során pillantanánk meg a földön ezt a földönkívülinek látszó teremtményt.

Titánbuzogány

4/5 Titánbuzogány

Az Amorphophallus titanum-ot egy olasz botanikus, Odoardo Beccari fedezte fel Szumátrán még 1878-ban, ám sajnos a növény nem aratott osztatlan sikert.

2009-ben a világ legrondább növényének választották, és bár tény, hogy az akár 3 méteres magasságot is elérhető virág nem feltétlenül a legmutatósabbak egyike, a cím elnyeréséhez valószínűleg hozzájárult az a tény is, hogy a titánbuzogány mindent átható dögszagot áraszt magából.

Ez persze a látványán nem változtat, de úgy tűnik, aki egyszer találkozott ezzel a virággal, nem tud elvonatkoztatni az élménytől.

Minden esetre ezért sem, meg persze a mérete miatt sem ez a legideálisabb választás egy garzonlakás dekorálására.

Raoulia eximia

5/5 Raoulia eximia

A tény, hogy az angolban zöldség báránynak nevezik, önmagában szerintünk rendkívül vicces.

De nagyjából ez az egyetlen bájos dolog, amit az Új-Zélandon honos növényről el tudunk mondani, mert egyébként a megjelenése sokak számára visszataszító lehet: az akár több méteres területet beborító apró leveleken kis, szőrszál szelű pihék nőnek, amitől a Raoulia eximia, mintha vastag penészréteg borítaná a tájat.

Én nagyon szeretek a fűben hemperegni, de egy ilyen növényi birkatakaróra biztosan nem feküdnék rá.