Zakopane, ahol szükségtelen a kerítés

Írta: ,

Azt mondják: nagy az Isten állatkertje, a baj csak az, hogy alacsony a kerítés. Ez nem mindenhol van így. Lengyelországban van egy hely, ahol nagyon sok ember fordul meg, még sincsenek kerítések, de ha netán vannak, akkor is mindig nyitva a kapu. Zakopanéban az élet három dologról szól: vendéglátás, sajt és család.

Vendég-Látás

1/5 Vendég-Látás

A városban szinte mindenki vendéglátásból él. A kisebb házak hatalmasra vannak bővítve, panziónak.

Ezt „sufni tuning” stílusban kell elképzelni, tehát az részletkérdés, hogy nincs küszöb, és százféle csempe van egy négyzetméteren – így is, és úgy is jól fogod magad érezni.

Ugyanis itt senki sem siet, és lehet, hogy fáradt a veled szembejövő, de te akkor is kapsz mosolyt: kedves, fáradt mosolyt.

A nyugalmon és mosolyon kívül még egy furcsaság van: alig van kerítés. Mehetsz toronyiránt, alsókertben, „Ho Si Minh-ösvényen”, nem vagy korlátozva. Ahogy a kertek, az itt lakók élete is kicsit összemosódik.

Ha egyik helyen nincs szoba, szólnak a „szomszédnak”, majd ott lesz. Az itt élő emberek a megoldásokra törekednek, és arra, hogy te jól érezd magad – de nem adják el lelküket. Többek között ez a nyugalmuk titka.

Nesze neked, ISO!

2/5 Nesze neked, ISO!

Felejtsd el azt, amit eddig a sajtokról tapasztaltál. Amit itt készítenek az első ötben benne lesz.

A sajtkészítés itt hagyomány.

Olyan hagyomány, mint mondjuk nálunk a házikolbász vagy házi pálinka készítése. Minden sajtnak más és más mintázata van, aszerint, hogy miből és hogyan készült. 

A „hegyen” láthatsz igazi sajtkészítőket, munka közben - profizmussal, tudással.

Egy kis sátortetős, félig a földbe süllyesztett faházikóban készül a sajt, és ott is füstölik. Férfiak készítik, hagyományos technológiával, kézzel.

Nincs rozsdamentes tál, sem sterilitás, viszont bokáig ülnek a savóban, és bizony bagóznak sajtkészítés közben… és mily meglepő, a sajt finom, és nincs sem ételmérgezés, sem járvány…

Furcsaságok

3/5 Furcsaságok

Rengeteg ember jár ide pihenni a világ minden tájáról. Nem csak emléket visznek haza, hanem hoznak is dolgokat.

Lehet kapni kinn élő magyaroktól kürtöskalácsot, több helyen.

Közvetlenül a piac mellett, a város szívében bungee jumping van. Ugyanitt van egy gyermek paradicsom is, ami olyan, mint egy modern vidámpark.

Alapvetően a gyerekeket az élet természetes részeként kezelik, ami annyit tesz: nem teher, de nem is kis Buddha. 

Megfér a kocsik mellett a hintó, és a faházak tetején  – érthető okokból – a bádogtető. Hidegben is kinn ülnek az emberek a „kocsma” előtt, mint Görögországban.

A szemétszállító autóra az van írva, hogy TESKO, ami nekünk igen megmosolyogtató. A főutcán pedig van egy világító virágos „vasfa”.

A hegy

4/5 A hegy

A felvonó majdnem olyan, mint itthon a Várban a sikló, csak több az ülőhely és a gyerekek is könnyebben kilátnak belőle. A hegy tetején jól megfér egymás mellett a faház és vurstli.

Van például egy lakatfal – eddig két lakat van rajta. Az egyik magyar, úgyhogy hajrá magyarok! 

Természetesen egy kápolna is van fenn, melynek padjai a kertben folytatódnak, sok ember esetén. Ezen felül egy elektromos, pénzbedobással működő több opciós mécsestartó is van, amin elképedtem – mint egy üdvösségosztó automata.

Az ott élők ablakában szentkép van, védve a házat, és a hegy tetején természetesen kereszt, mely inkább praktikus és megható, mint szép.

A falu bolondja

5/5 A falu bolondja

Természetesen itt is megtalálható a „falu bolondja”, kísérőm szava járása szerint a „helyi hülye”.

Érdekes jelenség. Mintha Szandokán, Rumcájsz és egy huszár keveréke lenne, bocskorban. Fénykép azért nincs róla, mert megfogta a fenekem, amikor elment mellettem, így megrogyott bizalmam az irányában… és mert drágán engedi magát fotózni… mert azért annyira mégsem hülye…

Zakopane az a hely, ahol sok ember, sok kultúra kis helyen is elfér, ahol imádni való őskáosz és egyben mindennek gyors megoldása is van.

Praktikum, valódi, lengyel jókedv, optimizmus, eszméletlen jó ételek és rengeteg inger – így jellemezném ezt a kihagyhatatlan helyet.