A világ legveszélyesebb országai 2019-ben

Göcző Nóra
Írta: ,
A világ legveszélyesebb országai 2019-ben

Nagyot változott a világ, meglepően rövid idő alatt. Ha valaki egy évtizede gyűjtögeti a pénzét – bizony, van ilyen – hogy elutazhasson egy egzotikus országba, akkor meglepve tapasztalhatja, hogy az áhított úti cél az elmúlt években kikerült az utazási irodák ajánlatai közül. Hiába volt vonzó 2007-ben a napsütötte Mali, a túlsúlyos nőkért rajongó férfiak országa: Mauritánia vagy az olasz gyarmati múlt kultúráját őrző Szomália. Ma már ezekre a helyekre és sajnos egyre több másik országba csak saját felelősségre szabad utazni.

Többszörösen igaz ez, ha nőkről és gyermekekről van szó. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, továbbá szinte minden nemzetközi turisztikai hivatal állásfoglalása szerint a világ legveszélyesebb országai listájának élén rendszeresen olyan nemzetek állnak, mint Nigéria, Kolumbia, Pakisztán, Afganisztán, de már az első tízben ott van Egyiptom is.

A veszélyekkel teli, mesés Egyiptom

Tíz évvel ezelőtt még az egyik legfelkapottabb turisztikai központ volt Egyiptom, ezen belül is a Sínai-félsziget északi és középső része. Magyar főiskolák, egyetemek és más intézmények tartottak fenn kapcsolatot egyiptomi intézményekkel, élénk turisztikai csereprogram zajlott a két ország között. Az utóbbi években azonban elterjedtek a főleg kopt keresztények ellen indított merényletek, s bár az ország nagy részén viszonylagos béke van, a híradások csak az ország nevét említik meg, s így sokak számára veszélyes turisztikai célponttá vált.

Az idei év elején már olyan szalagcímek jelentek meg, mely szerint „haldoklik az egyiptomi turizmus”, holott ez az iparág volt eddig az észak-afrikai ország gazdaságának kulcsfontosságú része. 2010 és 2014 között megfeleződött a turisták száma a térségben.

A Vörös-tenger partját korábban európai, orosz és tehetős amerikai turisták árasztották el, ma már csak kihalt strandokat, ürességtől kongó szállodákat és lecsupaszított bazársorokat lát, aki arra téved.

S bár a turizmus egy gyorsan változó versenypálya, a magyar turisták is csak elvétve választják úti célként a pálmafákkal, piramisokkal hívogató, mesés Egyiptomot.

Afganisztán, hol a békét csak hírből ismerik

Afganisztánban gyakorlatilag háromezer éve dúl a háború. Békére szinte semmi kilátás nincs jelenleg, az itt született és felnőtt emberek azt sem tudják, mi az. Létezik egy afgán mondás, miszerint mikor Allah a világot teremtette, hegyből, völgyből, vízből, sivatagból mindenhova tett, a maradékot pedig lerakta egy helyre, s ebből lett Afganisztán.

Azonban nem csak földrajzi szempontból totálisan szélsőséges a hely, de az etnikai viszonyai is tragikusak. Tucatnyi kisebb-nagyobb törzs él a területen, melyek folyamatos harcot vívnak egymással. Alig fél évszázaddal ezelőtt a fővárosban, Kabulban még színházak, nyugatiasan öltözködő, egyetemre járó nők sétáltak az utcákon. Ma már szinte csak romokat, hulladékból összetákolt viskókat talál, aki az ország területére merészkedik.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?