Szeretsz enni? Ezekbe a városokba érdemes elutaznod: itt vannak a legjobb konyhák

Írta: ,

Nem lehetek én az egyetlen, aki már a repülőn azt nézegeti az úti könyvben, hogy leszállás előtt hol fog először enni. Ha a nyaralásból te is a helyi fogásokat, a hangulatos éttermeket vagy a jó borokat élvezed leginkább, akkor ezeket a városokat vedd fel a bakancslistádra!

1/5 Firenze

Nem is kétséges, hogy egy olasz várossal kezdünk, hiszen az ételeknek, az étkezésnek hatalmas szerepe van az olasz kultúrában.

A toszkán tájakon a legkisebb kávézókban és büfékben is isteni fogásokat ehetsz, de érdemes ellátogatni a helyi piacokra is friss zöldségekért és gyümölcsökért, olajbogyóért vagy érlelt balzsamecetért.

Az olívaolajat egyébként itt szinte minden tájegységen másképpen készítik, és esküsznek rá, hogy az övék az igazi: van karcos, szűretlen és lágy, selymes ízű is, érdemes mindet megkóstolni, és ha rajongasz a helyi finomságokért, a borókabogyóval fűszerezett vaddisznópörköltet semmi esetre se hagyd ki!

2/5 Párizs

Reggelire kezdj egy finom croissant-tal vagy valamilyen mennyei, aprócska péksüteménnyel, a város felfedezése közben egyszer-egyszer álljatok meg friss bagettért, brie sajtért, és öblítsetek le mindent kiváló francia pezsgővel, a vacsora alatt pedig semmiképpen se hagyjátok ki a fűszeres vajjal ízesített éti csigát, ha pedig egy cukrászda előtt haladtok el, ne is próbálj meg ellenállni a szemet gyönyörködtető macaronoknak.

A párizsiak jellemzően kisebb adagokat, apró fogásokat esznek, de ügyelnek rá, hogy minden egyes falat igazi mestermű legyen, aminek már a látványával elkezdődik a kulináris élmény.

3/5 Tokió

Tokió egyszerűen páratlan hely, ha a gasztronómiáról van szó.

A helyi éttermek korán reggel szerzik be a friss tonhalat a piacok aukcióin, és több a Michelin-csillagos étterem itt, mint bárhol a világon.

A legjobb pedig, hogy ha ezek egyikét sem keresed fel, akkor is életre szóló ízemlékeket szerezhetsz egy olcsóbb utcai kifőzdében is.

A ramen leveseknek, tengeri herkentyűknek és a különféle tésztaédességeknek vagy fagylaltoknak sehol máshol nem leled párját!

4/5 Madrid

Madridban a spanyol konyha remekei várnak: a tapaszok között mindenki talál kedvére valót, a fűszeres vagy sonkával töltött krumplikrokettek egyszerre lágyak és roppanósak, a kizárólag makkal etetett sertésekből készült sonka íze semmihez sem hasonlítható, a gazpacho olyan, mintha egy tál hűsítő levesbe a nyár ízei lennének, és akkor még nem is beszéltünk a churrosról, a kiváló spanyol édességről, amit a mellé kínált csokoládészósz tesz még ellenállhatatlanabbá.

Ha pedig úgy érzed, már egy falattal több sem fér beléd, egy pohár mennyei, gyümölcsös sangriának még biztosan lesz hely a nap végén.

5/5 New Orleans

Egy város, ahol a francia, afrikai, karibi és spanyol konyha keveredik, biztos, hogy nem lesz unalmas egy gasztrorajongó számára.

A beignets tulajdonképpen a fánkhoz hasonlít, rengeteg porcukorral a tetején, a flambírozott banánhoz vanília fagylaltot tálalnak, a garnélarákot számtalan módon készítik el, a gofrikhoz és szendvicsekhez amerikai léptékű feltét jár, a fánkok krémesek és szószosak, a csirke pedig mindenhol fűszeres és roppanós.

Ha pedig mindez nem lenne elég, New Orleans kiváló vendéglátásáról is híres, így biztos, hogy a mennyei fogások és óriási adagok mellett szívélyes hangulattal is várnak majd az éttermekben.