Ettől elakad a szavad! Itt a legerősebb a mesés sarki fény

Zabolai Margit
Írta: ,

Vannak legendák, amely szerint idős hölgyek lelkének gondoskodó fényei, amelyek csak a kiválasztottaknak jelennek meg, és jó szerencsét jelentenek. Ma már pontosan ismerjük a sarki fény fizikai okait, de az igaz, hogy szerencsésnek nevezheti magát, aki élete során szemtanúja lehet a páratlan jelenségnek.

Norvégia, a sarki fény otthona

A világ számos pontján, és több országban is meg lehet figyelni a sarki fényt, de a jelenések száma Norvégiában a legmagasabb, ráadásul itt néhány természeti tényező is közrejátszik abban, hogy a látvány még színpompásabb lesz.

Mert az égen megjelenő, smaragdzöld vagy violaszínű fények önmagukban is lélegzetakasztóak, ha mindezt gleccserek, tengerpartok, sziklák, hófödte fák és hosszú, ragyogóan kék fjordok között látod, akkor kiderül, hogy még ez a csoda is fokozható.

Norvégiában a sarki fény észlelésére október és március között van a legjobb esélyed, ezért ha most elkezdesz csomagolni, szinte biztos, hogy elkaphatsz egy földi csodát.

Sarki fény vagy északi fény?

Amikor a sarki fényről beszélünk, leggyakrabban az északi fényre, az aurora borealis-ra gondolunk, de létezik déli fény is, ezt a tudósok aurora australis-nak nevezik.

A sarki fényt a bolygó légterébe behatoló protonok és elektornok által keltett időleges fényjelenség alkotja.

Természetesen minél közelebb vagyunk a sarkkörhöz, annál látványosabb a jelenség, és mivel északon több a lakot terület, ezért is emlegetjük többnyire ezt a fényt.

A jelenség egyébként a nevét Aurora római istennőről kapta, akinek a neve hajnalt jelent.