Javában tart a sarki fény szezon! – Itt kaphatod lencsevégre a varázslatos aurora borealist

Marity Mira
Írta: ,

Nem meglepő, hogy a sarki fény látványának átélése ott szerepel a legtöbb ember bakancslistáján. Az égbolton táncoló fénymező megjelenése talán a legigézőbb természeti jelenség a világon. De mint bármely ilyen jelenség, az Aurora Borealis is kiszámíthatatlan és szeszélyes. Sok utazóban és kalandorban felmerül a kérdés, miként tudná maximalizálni az esélyeit, hogy mintegy páholyból tudja bámulni a világ egyik legnagyobb „showműsorát”.

Az északi fény tipikusan az aurora zónában fordul elő, az északi szélesség 65 és 72 foka között, azonban a nagyméretű geomagnetikus viharok ezt a zónát alacsonyabbra is tehetik. Ha olyan szerencsés vagy, hogy esélyed van ellátogatni egy aurora megfigyelő helyre, gondold át, milyen kritériumok alapján választod ki az úti célt.

Egyes helyek azért jók, mert feljebb vannak északi féltekén, azaz gyakrabban jelenik meg a horizonton a sarki fény. Mások azért, mert olcsóbbak a többinél, kevesebb felhősödés van, vagy mert könnyen elérhető az oda vezető tranzit útvonal. Nagyon ritka és szerencsés az, amikor az összes kritériumnak megfelel egy helyszín.

Izlandra, Grönlandra és a Feröer-szigetekre még mindig nagyon költséges eljutni, lássunk tehát olyan észak-európai desztinációkat, amelyekbe akár fapados járatok is indulnak.

Mielőtt azonban megveszed a repülőjegyedet, tájékozódj online az északifény-előrejelző szolgálatoknál, hogy mennyi esélye van az égi tünemény megjelenésének a tervezett utazásod periódusában. Az egyik ilyen honlap a Space Weather Prediction Center.

Finnország, Inari

Egy finnországi utazás elképesztő, függetlenül attól, hogy az év melyik részében látogatod meg, de a lappföldi tél különösen mágikus. Ebben a régióban évente akár 200 éjszakán keresztül is látható az Aurora Borealis, ami már augusztus végén megjelenik. Az egyik legjobb hely, ahol a szivárványszín sarki fényt meglesheted és mellette még az egyedülálló északi kultúrát is megtapasztalhatod, az Inari. A sarkkörtől 250 kilométerre fekvő Inari-tó partján van a megegyező nevű városka, amely az őshonos rénszarvasok központja. A település körül gyakorlatilag nincs fényszennyezés, és a tó mellett töltve éjjel biztosan megjelenik az égi mágia.

Javában tart a sarki fény szezon! – Itt kaphatod lencsevégre a varázslatos aurora borealist

Norvégia, Alta

Számos kiváló hely van a norvég északi fények megtekintésére, de Alta folyamatosan minden lista tetején megjelenik. Ez a különleges úti cél a világ első északifény-megfigyelőközpontjának az otthona, és még a „The Northern Lights Town" becenevet is megszerezte. Egy másik jó ok, hogy meglátogasd a várost, a híres barlangrajzok és kőfaragások. Ez Norvégia egyetlen őskori világörökségének része, és mintegy 6000 jelenetből áll. Az aurora megfigyelésére Norvégiában a legjobb idő szeptember végén és április elején van, a várost körülölelő fjordon pedig fantasztikus kirándulásokat lehet tenni.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv