New York Cafe, a világ legszebb kávéháza

Jankovics Anna
Írta: ,
New York Cafe, a világ legszebb kávéháza

A Nagykörút egyik legjellegzetesebb épülete a New York-palota, melynek alsó szintjén található a világ legszebb kávéháza. Nem csak szép épület, kívülről és belülről, hanem művelődéstörténeti jelentőségű is, mert az 1900-as években ide koncentrálódtak a művészi asztaltársaságok.

A palota története

Egy amerikai biztosító társaság adott megbízást Hauszmann Alajosnak a tervezésre. 1894 októberében nyílt meg a négyemeletes palota, és annak földszintjén a kávéház. Az épületet díszítő 14 faunt Senyey Károly készítette.
Az épület 2001-ben került ki az állami tulajdonból. Egy olasz cég vette meg az épületet, majd fel is újította azt. 2006-ban nyílt meg a 107 szobás luxus szálloda és a korhű New York kávéház.

Művészeti társaságok

A kávézóhoz fűződik a Pest Napló, és ide jártak a nyugatosok is Heltai Jenő, Ignotius és Ady Endre is, akik egy ideig itt szerkesztették a folyóiratot. Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes is itt alkotott egy ideig.
Ide köthető a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Köre, akiknek vezetője Szinyei Merse Pál volt.

Kiállításoknak is helyet adott ez a hely. A közeli színházak társulatai itt tartották a premier- és jubileumi bankettjüket. Egyszóval volt élet, nem is akármilyen…

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!