5+1 hely a világban, ami néhány évtizeden belül eltűnhet a Föld felszínéről

Kerekes Vivien
Írta: ,

Az elmúlt évtizedek során rengeteg természeti csodát vesztettünk el a környezetszennyezés, a vandalizmus és a katasztrófák miatt. Bár ma már egyre többen igyekeznek megóvni a bolygónkat, még így is rengeteg világörökségünk van veszélyben. Tudósok szerint például az alábbi helyek néhány évtizeden belül teljesen eltűnhetnek a Föld felszínéről!

Húsvét szigetek, Chile Kép forrása: everintransit.com

Chile tartománya, a Húsvét szigetek arról híres, hogy majdnem 900 kőszobor található meg rajta, és már bizonyos részeit világörökséggé nyilvánították.

Mégis, hiába népszerű kirándulási cél, az utóbbi évek alatt egyre rosszabb állapotba kerültek az építmények. A turisták ugyanis rengeteg szemetet szórnak szét a szigeten, lerombolják a hely ökológiáját, és nem utolsó sorban rongálják a szobrokat is.

Ezek következményeképp a tudósok arra számítanak, hogy a jövőben túl sok hulladék fog felhalmozódni, és a szobrok jelentős része is hiányozni fog.

Bagan, Burma Kép forrása: 500px.com

Baganban összesen 2000 buddhista szentély és pagoda épült a 11. és 12.

század során, amelyeket az idő kereke megrongált ugyan, de 1995 és 2008 között sikeresen helyreállították őket.

Ezt követően megnyitották a területet a turisták előtt is, akik viszont már kevésbé voltak elővigyázatosak az emlékművekkel.

Sok látogató felmászik az építmények tetejére, csak hogy jobb kilátásban legyen részük, ami folyamatos rongálásnak teszi ki a felújított pagodákat.

Emiatt nagyon sok eltűnhet a felszínről néhány évtizeden belül.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!