Kaotikus és gyönyörű: Nápolyt látni kell – élménybeszámoló

Marcali Nóra
Írta: ,
Kaotikus és gyönyörű: Nápolyt látni kell – élménybeszámoló

Kép forrása: bloodua/depositphotos.com

Teljes káosz. Ez volt az első gondolatom, amikor leszálltam Nápolyban a reptéri buszról a központi vasútállomás közelében. A véleményemet azóta is tartom, de azért egy kicsit módosítanám: csodás káosz ez a város!

Amikor Nápolyt választottuk úti célul, épp csak annyit tudtunk róla, amennyit az átlagember tud a dél-olasz városról. Szándékosan nem vetettük bele magunkat az útikönyvek rengetegébe, szerettük volna saját tapasztalataink alapján megismerni a várost, amely egy aktív vulkán lábánál terül el. Talán napjaink egyik legveszélyesebb tűzhányójának közelsége teszi a nápolyiakat azzá, akik: olyan emberekké, akik tudják élvezni az életet és szeretik megadni a módját mindennek.

A város Olaszország Campania régiójában fekszik, csaknem egymillióan lakossal. A legjobb szó rá talán az, hogy sűrű.

Szűk utcák, sikátorok, egymásba érő ablakok és erkélyek, amely egy tágasabb terekhez szokott látogató számára talán különös látvány, de talán hozzájárult ahhoz, hogy a nápolyiak igazán vendégszeretőek, hiszen megszokták egymás közelségét.

Keresd meg a legszebb kilátót

Nápolyban nem nehéz olyan helyet találni, ahonnan remek kilátás nyílik az öbölre és a Vezúvra, hiszen az egész város dombos, számtalan szűk utca vezet fel a magasabb pontokra, de választhatjuk valamelyik fogaskerekűt is a feljutáshoz. Mi a Sant'Elmót választottuk célul, amely egy domb és egyben a rajta álló erőd neve is. Az 1300-as években épült erődben egy múzeum kapott helyet, de remek a kilátás az építmény szinte bármely pontjáról.

Erődből és várból nincs hiány a városban, a másik két ikonikus épület a part mellett található, a Castel Nuovo és a Castel dell’Ovo.

Ez utóbbi a 15. században nyerte el a mai formáját és mindenképp érdemes ellátogatni ide, hiszen a tenger felé nyúló földnyelven áll, amelyről még közelebb érezhetjük magunkat a vulkánhoz.

Vulkántúra

Ha már Nápoly, akkor mindenképp úgy tervezz, hogy szánst egy napot a Vezúvi Nemzeti Park meglátogatására is. Csupán 40 perces vonatozással máris Pompeii-be érkezhetünk, ahonnan egy külön busszal juthatunk fel a Vezúv tetejére. A busz a csúcs előtt nagyjából 100 méterrel megáll, így onnan bizony gyalog kell felkaptatni a meredek emelkedőn, de a látvány mindenért kárpótol. Figyeld az időjárást, hiszen tiszta időben rendkívül messzire ellátni a csúcsról, azonban ha nagyon felhős vagy ködös az idő odafent, akkor már nem látni az öblöt. A Nemzeti Park nyitva tartását is mindenképp ellenőrizd indulás előtt, hiszen vannak napok, amikor korán zár.

A túra után mi busszal visszamentünk Pompeii-be és sétáltunk egyet a romvárosban, amelyet a Vezúv 79-es kitörése pusztított el. Egy nap alatt jártuk be ezt a helyet, és bizony jól elfáradtunk a végére, úgyhogy Nápolyba visszatérve már csak arra maradt erőnk, hogy isteni Pizza Frittával, egy nápolyi specialitással csillapítsuk étvágyunkat.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv