Mutatjuk a 10 legszebb erdélyi úti célt

Kovács Andrea
Írta: ,
Mutatjuk a 10 legszebb erdélyi úti célt

Remek hely a turisták számára Erdély, több okból is. Egyik oka, hogy történelmileg és földrajzilag kiemelkedő helyszíne a magyarságnak, másrészt lakosai és népszokásai képesek visszarepíteni az időben és megismertetni egy új, mégis régi, titokzatos magyar földdel, amelyre nem kerülhet a felejtés leple.

Erdély talán legszebb városa. Gyönyörű épületek, hidak, műemlékek, városfal található benne. Nagyszebent II. Géza magyar király alapította és szászokat telepített ide. Így vált az erdélyi szászok kereskedelmi és szellemi központjává. A 16. században az erdélyi reformáció egyik központja. 1690-ben itt választották fejedelemmé Thököly Imrét.

Mára a Nagyszebent benépesítő szászok többsége elmenekült. 2000-től a várost Klaus Johannis szász polgármester irányítja. 2007-ben Luxemburg mellett Nagyszeben lett Európa kultúrális fővárosa, mivel a helyi szászok a mai Luxemburg területéről származnak.

 
Ha Nagyszebenbe látogatsz, nem hagyhatod ki a gótikus stílusú evangélikus templom, a Várostorony, a Brukenthal múzeum és képtár vagy az Orsolya-apácák templomának látogatását.
A legtöbb európai turista úgy emlegeti, mint Drakula (avagy Vlad Tepes) szülőhelye. Ennél azonban jóval több. A római időkben itt feküdt a Castrum Stenarum őrhely, amely a Gyulafehérvár felé vezetõ oszágút biztonságára vigyázott. Az erdélyi rendek a 16. század elején az itteni vártemplomban erősítették meg a három nemzet, a magyarok, a székelyek és a szászok egységét. 1876-ban a Nagy-Küküllő vármegye székhelye lett.

 
Ha ide látogatsz, nem hagyhatod ki a várat, amely a festőien szép fekvésű várhegyen található. A vár főkapuján található Óratorony a város szimbóluma, mely a város csaknem minden részéből látható. Ez jelzi a város központját. A toronyban ma várostörténeti múzeumot találhatsz. Az óratorony mellett található a Vlad Tepes-, avagy a Dracula-ház, ahol a havasalföldi uralkodó, Vlad Tepes apja lakott. 

 
Másik kötelező látnivaló a Szűz Mária kolostortemplom. A templom kincsei között van a Hunyadi János idejéből való "Jakab mester által" készített bronz keresztelőmedence és egy 35 darabból álló keleti szőnyeggyűjtemény.

 
Segesvár mellett találjuk továbbá a XV. századi, későgótikus stílusú evangélikus templomot, amelyet Leprások templomának neveznek.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató