5 tipikus „magyaros” szokás, amik miatt előítéletekkel néznek ránk

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Ugyan senki sem szereti az általánosítást akkor, amikor saját magáról van szó, másokra mégis előszeretettel (vagy legalábbis lelkiismeret furdalás nélkül) sütünk jelzőket csupán származásuk alapján. Ez alól mi sem vagyunk kivételek, bizonyos rossz szokások miatt a magyar turistákat is egy kalap alá sorolják.

Élelmesség, vagy lopás? Kép forrása: instagram.com

Magyar szemszögből leleményesség és találékonyság, a helyiek szerint alighanem lopás, amit sok turista leművel külföldön. Sajnálatos módon ez egy olyan rossz szokás, amiről elhíresültünk, és emiatt sok helyen ferde szemmel néznek ránk.

Vannak, akik a szerencsepénzeket kiszedik a szökőkutakból, mások tudják, hogy bizonyos magyar forintok – méretükből adódóan – tökéletesen illenek a külföldi parkoló automatákba, így aztán sokat spórolhatnak a díjon. Más kérdés, hogy az üzemeltetők, dolgozók mit feltételeznek rólunk, mikor ürítik a gépeket…

Sajnos még hosszasan sorolhatnánk a rossz szokásokat, és biztos, hogy mással is kiegészíthetnénk a felsorolást. Azonban akadnak ellenpéldák is, és remélhetjük, hogy idővel ezek lesznek többségben, így nem kell szégyenkeznünk külföldön sem.

Nem hagyunk borravalót Kép forrása: ro.pinterest.com

Nem is mindenhol szokás borravalót adni sőt, akadnak olyan helyek, ahol ez bántó – de azért nem ez az átlag. Szintén jellemző mentalitás, hogy „ide úgyse jövök többet” és „úgyse ismer senki”, hát akkor minek hagyjak borravalót?

Nos, pont azért, mert turistaként nem az egyénre, hanem az átlagra tekintenek az emberek, a helyiek. Ha sok a negatív tapasztalat, akkor ők is előítéletekkel állnak majd elénk, és más kiszolgálásban lesz része mindenkinek – csak azért, mert te és még sok más honfitársad alpári módon viselkedett, és/vagy még borravalót sem hagyott.

Ez sajnos így működik, de aligha a magyarok azok, akiknek meg kell magyaráznunk milyen, amikor egy nemzet előítéletekkel bánik az emberekkel, pusztán származásuk alapján.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv