Levendula és kecskesajt: Provence fantasztikus ízei

Írta: ,

Provence kedvelt úti cél, már csak azért is, mert megtalálható itt minden, ami miatt Franciaországot szeretjük, és még annál egy kicsit több is. Provence 1481-ben lett a francia királyság része, de önállóságát részben megtarthatta, így a helyi kultúra ma különös elegyet alkot a francia hagyományokkal. Ez alkalommal kicsit a helyi finomságoknak jártunk utána - mit kell mindenképpen megkóstolnod, ha erre jársz?

1/5 Ratatouille

A ratatouille, vagy más néven francia lecsó hasonlóan készül, mint az általunk is ismert étel, csak egy kicsit mediterrán jellegű, és ennek megfelelően más zöldégek is kerülnek bele.

Fontos eleme például a padlizsán, de gyakorlatilag bármilyen zöldségből elkészíthető egytálétel.


Ez a 6 legnépszerűbb paprikafajta! Melyik a kedvenced?


Nyáron különösen népszerű, hidegen és melegen is fogyasztják, lassú tűzön sütik, és akkor tekintik késznek, amikor a zöldségek már szinte olyan puhává válnak, hogy elolvadnak az ember szájában, akár a vaj.

Szaftos, mégis könnyű fogás, ami egy pohár könnyű francia borral különösen jól fog esni.

2/5 Fougasse

A fougasse provence jellegzetes, lapos kenyere, aminek hasonló változata Olaszországban is megtalálható.

Klasszikus, rusztikus jellege nem véletlen: szinte a kenyérsütés kezdete óta népszerű itt ez a kenyérfajta, aminek ropogós tésztáját magában is fogyasztják, de természetesen készül belőle gyógynövényes, olívabogyós változat is, és bár a kenyeret ma már a francia hipermarketekben is meg lehet kapni, mégis az az igazi, amit egy eldugott kis pékségben szerzel, mert minden egyes városkának, sőt sokszor minden családnak is megvan a receptje a fougasse-ra, amit pain provençal néven is megtalálhatsz.

3/5 Tapenade

A tapenade, vagyis fekete vaj neve talán nem hangzik túl bizalomgerjesztően, de érdemes egy esélyt adni neki, mert könnyű szerelembe esni vele.

A jellegzetes színt a kapribogyó adja, és a fűszeres, pikáns krém tökéletes kísérője nem csak a kenyérnek, de összetettebb fogásoknak is.

Gyakran kínálnak mellé olajbogyót, mert az ízeik szépen kiegészítik egymást.

A tapenade-ba a fűszerek mellett hagyományosan egy kis dijoni mustár is kerül, ettől lesz a végső íz pikáns, és kellemesen fanyar. Egyes éttermekben zöldségekkel lazítják, és tésztára öntött szószként is kínálják.

4/5 Mennyei sajtok

Provence híres a finom, helyi sajtokról is, amelyekből keményebb és zsírosabb, lágyabb és fűszeresebb egyaránt megtalálható a kínálatban.

Amellett, hogy egy pohár bor mellé, önmagában is jólesik elrágcsálni néhány falatka sajtot, akár önálló fogás is lehet a nagy odafigyeléssel, gondos eljárással előállított tejtermékekből.

A lágyabb sajtok mellé például kiváló kísérő lehet a már említett tapenade némi olajbogyóval és dióval, így máris igazán autentikus, minden ízében provence-i fogást kóstolhatsz.

5/5 Levendulás sütemények

Ha Provence, akkor persze eszünkbe jut a levendula, ami nem csak szép és illatos, de kifejezetten finom is.

A helyiek rengeteg ételbe használják fel, kerülhet sajtokba és húsos ételekbe is, de a mi személyes kedvenceink a levendulás sütemények, amelyekből szintén számos változat létezik.

A modern korban a legszívesebben csokoládéval társítjuk a levendulát, de ha valami hagyományosabb ízösszeállítást szeretnél megkóstolni, keress olyan finomságokat, ahol a levendula mézzel, citrommal, esetleg szilvával vagy kecskesajttal találkozik.

Ezek a párosítások régóta ismerősek a provence-i konyhában, de a modern utazó is megnyalja majd utánuk mind a tíz ujját.