Levendula és kecskesajt: Provence fantasztikus ízei

Zabolai Margit
Írta: ,
Levendula és kecskesajt: Provence fantasztikus ízei

Provence kedvelt úti cél, már csak azért is, mert megtalálható itt minden, ami miatt Franciaországot szeretjük, és még annál egy kicsit több is. Provence 1481-ben lett a francia királyság része, de önállóságát részben megtarthatta, így a helyi kultúra ma különös elegyet alkot a francia hagyományokkal. Ez alkalommal kicsit a helyi finomságoknak jártunk utána - mit kell mindenképpen megkóstolnod, ha erre jársz?

A ratatouille, vagy más néven francia lecsó hasonlóan készül, mint az általunk is ismert étel, csak egy kicsit mediterrán jellegű, és ennek megfelelően más zöldégek is kerülnek bele.

Fontos eleme például a padlizsán, de gyakorlatilag bármilyen zöldségből elkészíthető egytálétel.


Ez a 6 legnépszerűbb paprikafajta! Melyik a kedvenced?


Nyáron különösen népszerű, hidegen és melegen is fogyasztják, lassú tűzön sütik, és akkor tekintik késznek, amikor a zöldségek már szinte olyan puhává válnak, hogy elolvadnak az ember szájában, akár a vaj.

Szaftos, mégis könnyű fogás, ami egy pohár könnyű francia borral különösen jól fog esni.

A fougasse provence jellegzetes, lapos kenyere, aminek hasonló változata Olaszországban is megtalálható.

Klasszikus, rusztikus jellege nem véletlen: szinte a kenyérsütés kezdete óta népszerű itt ez a kenyérfajta, aminek ropogós tésztáját magában is fogyasztják, de természetesen készül belőle gyógynövényes, olívabogyós változat is, és bár a kenyeret ma már a francia hipermarketekben is meg lehet kapni, mégis az az igazi, amit egy eldugott kis pékségben szerzel, mert minden egyes városkának, sőt sokszor minden családnak is megvan a receptje a fougasse-ra, amit pain provençal néven is megtalálhatsz.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv