Lélegzetelállító erdélyi úti célok - Első rész

Salat Száva
Írta: ,
Lélegzetelállító erdélyi úti célok - Első rész

Kép forrása: zenivers.ro

Erdélyt nem lehet bevenni, meghódítani, akár egy várat. Romantikus fogalmaink mindegyikét felülmúlja változatosságával és amikor már úgy gondoljuk, sokat láttunk belőle, akkor fog a leginkább meglepni. Most, ősszel káprázatos. Az összes lehetséges szín megfürdik a vénasszonyok nyarában. Ahogy átérünk a határon, a Kárpátok már jelzi, hogy más tempóban, más stílusban és figyelemmel kell közlekednünk. Kiránduláshoz, utazáshoz választott célpontjaink egyike sem lesz könnyű terep, de minden fáradságot megér.

Válogatásunk mindössze csekély merítés erdélyi úti célokból. Úgy állítottuk össze, hogy néhány természeti csoda és a történelem patinás emlékei egyaránt beleférjenek. Csak egy jó tanács, ha erdélyi utat tervezünk: a kevesebb több. Ne legyünk mohók, élvezzük ki a választott útvonal varázsát, majd térjünk vissza újra és újra... és újra.

Varjúvár

A hely, ahová Kós Károly művésztanyát képzelt és ahol 1918-tól végül leélte az életét, Sztánán, Kalotaszegen található.

A visszavonulás szimbólumaként ma is zarándokhelye az erdélyi értelmiségnek, különösen a kolozsvári magyar diákságnak.

Kalotaszeg önmagában is megér egy misét, de ilyen csemegét vétek volna kihagyni, ha az ember arra jár. Gyönyörű vidék, télen is. Könyvvel a kezünkben menjünk, a hely varázsa élményszerűbbé teszi a regényt. Aki egyszer idetéved, szerelembe esik és visszatér, hogy újra átélhesse az idillt.

A Torockói-hegységben található vulkanikus képződmény Erdély egyik legkülönlegesebb kirándulóhelye.

A meredélyek közötti hasadékban barlangok, védett állatfajok, a Hesdát-patak, de még Szent László pénze is megtalálható.

Ha nem csak élményekben gazdag túrát szeretnénk, okosodjunk ki a helyről szóló legendákból is!

Nem könnyű terep, érdemes helyi vezetővel látogatni. A barlangok többsége nem megközelíthető, de ez nem von le semmit a hatásból. Alpinisták kedvelt mászóhelye.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!