10 látnivaló Balatonfüreden, amit kár lenne kihagynod

Fischer Anna
Írta: ,
10 látnivaló Balatonfüreden, amit kár lenne kihagynod

Ha nem „csak” a Balaton parton szeretnénk feküdni és a vízben fürdeni, akkor feltétlenül látogassunk el Balatonfüredre, ahol a strandoláson kívül remek lehetőségünk lesz várost nézni vagy kirándulni is. Lássuk, melyek a város legismertebb érdekességei!

Kossuth forrás

Az Állami Szívkórház bejárata előtt áll a kútház, amely a Kossuth Lajos forrást védi. A kútház 1800-ban épült, majd 1853-ban I. Ferenc József átépíttette, miután ő maga is ezzel a vízzel kúrálta magát. A forrás emiatt sokáig az ő nevét viselte, de 1952-ben az elnevezést módosították, ekkor kapta a Kossuth Lajos forrás nevet.

A forrás vize belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható: ivókúra formájában epe-, gyomor- és bélbántalmakra kiváló, de eredményesen alkalmazzák a cukorbetegséggel szemben is. Fürdőként szív- és érrendszeri betegségekre ajánlott, illetve a legyengült szervezet megerősítésében is jó eredményeket értek el vele.

Lóczy-barlang Kép forrása: bfnp.hu

Ha nem csak városi látványosságokra vágyunk, akkor látogassuk meg a város fölött magasodó Tamás hegy nyugati oldalán található, 1894-ben feltárt Lóczy-barlangot is. Ha szeretjük a hűvös barlangokban tett sétákat és érdekel bennünket, hogyan alakultak ki a környékbeli hegyek, akkor feltétlenül érdemes beiktatni ezt is a füredi programok közé.

A barlangot 1934-ben nyitották meg a látogatók előtt, ma is látogatható. Érdemes melegebb ruhával is készülni, de egyébként utcai öltözékben bemehetünk a belsejébe. A barlangot közép-triász korú mészkőrétegek zárják körbe, amelyek kiválóan mutatják be a hegy belső felépítését. A Lóczy-barlang a Balatoni Nemzeti Park részét képezi.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!