6 különleges építmény a nagyvilágban, amit látnod kell

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
6 különleges építmény a nagyvilágban, amit látnod kell

Némelyik akkora, hogy a világűrből is látható. Vannak köztük különleges lakóhelyek is. Cikkünkből kiderül, hogy melyek ezek!

Nagy Fal, Kína

A Nagy Fal méreteire jellemző, hogy még a világűrből is látható. A világ legnagyobb emberi kéz alkotta építménye. A teljes hossza majdnem 2900 kilométer. Egész Kínán végigkígyózik: dombokon, hegyeken és sivatagokon keresztül visz az útja.
Tulajdonképpen nem egy, hanem két párhuzamosan egymás mellett futó, 7,6 méter magas fal. A kettő közötti rést földdel töltötték fel, és téglákkal borították be. Bizonyos távolságonként őrtornyok épültek hozzá, ahonnan az őrség veszély esetén riadójeleket adhatott le. Régen ezek a tornyok vámállomásokként is szolgáltak. I.e. 400-tól kezdve körülbelül 1000 évig építették.

Iglu, Északi-sark

Az iglu egy frappáns alkotás, hiszen kupolaszerkezeténél fogva nincs szüksége alátámasztásra. Iglut régen a legtöbb északi-sarki népcsoport épített magának, hogy ideiglenes szállásként használhassák vadászataik során.

Hosszú, állati csontból vagy fémből készített késeikkel a keményre fagyott hóból tömböket vágtak ki építőanyagnak.
Csigavonalban helyezték egymásra az egyre kisebb hótömböket, amíg a kupola el nem készült. Egy nagy mécsest helyeztek el az iglu közepén, ez világított, ezen főztek, és ez melegítette fel a benti levegőt.
A földfelszíntől számított egyméteres magasságban körben padkaszerű kiszögellést építettek az igluba, ezt főként polcként használták, de egy részét állatbőrökkel takarták le, ezen ültek és aludtak.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba