5 dolog, amit mindenképpen nézz meg, ha Kotorban nyaralsz

Írta: ,

Az elmúlt 1-2 évben egyre népszerűbb nyaralóhellyé vált Montenegró, amit tekintve a gazdag kultúrát, a baráti árakat és az elérhető közelségben található tengerpartokat teljesen meg lehet érteni, és ekkor még nem is említettük az elragadó természetet. Montenegrón belül az egyik legjobb célpont Kotor és a Kotori-öböl, amely egy hosszabb nyaraláshoz is tartogathat számos érdekességet és látnivalót. Ezek közül ajánlunk most neked ötöt, ha te is ellátogatnál ide.

1/5 Kotori erőd és várfalak

Ahogy megérkezel Kotorba, amit először észreveszel, hogy maga az óváros városfalakkal van bekerítve, de a várost körbeölelő hegyeken is hatalmas falak feszülnek, hosszú lépcsősorok övezik be a hegyeket, amelyekhez egy-egy erőd és templom is kapcsolódik.

Kotor város védelmét szolgálták egykor ezek az erődfalak, amelyek ma az egyik legfontosabb turistalátványosságot jelentik. Érdemes akár egy egész napot arra áldozni, hogy a hegyi lépcsőket megmásszuk, hiszen a kilátás egyszerűen bármi mással összehasonlíthatatlan.

Érdemes reggel indulnod az útra, hogy ne a legnagyobb melegben mászd meg a lépcsőket. Készülj bő folyadékkal, ha erre a túrára adod a fejed, és ne hagyd otthon a fotógépedet sem!

2/5 Séta az óvárosban

Kotor legtöbb szálláshelye az óvárosban található, amelyet a hatalmas várfalak ölelnek körbe.

Az óváros olyan, mint egy kőből épült labirintus, ahol az első napokban nem tudhatod, mikor melyik térre bukkansz ki, mikor botlasz bele valamilyen látnivalóba.

A reggeli órák, illetve a kora estiek a legalkalmasabbak arra, hogy tegyél itt egy hosszú sétát, hiszen ilyenkor nyüzsög a legkevesebb turista a szűk utcákon.

A mediterrán hatás leginkább itt érezhető a térségben, az óváros egy igazi kis ékszerdoboz, boltokkal, látnivalókkal és hangulatos éttermekkel.

3/5 Szent Trifun katedrális

Kotor egyik leghíresebb nevezetessége a Szent Trifun székesegyház, amely monumentális tornyaival az egyik legnagyobb téren helyezkedik el az óvárosban.

Ha nem vagy egy nagy templomlátogató típus, és maximum egy templomba vagy hajlandó bemenni a nyaralás során, határozottan ez legyen az.

Az óriási kőtéglákból épül templom csodálatos látvány, az 1166-ban épült katedrálist a középkor szerelmeseinek pedig mindenképpen fel kell fedeznie.

4/5 Hajótúra az öbölben

A Kotori-öböl az Adriai-tengerre nyílik, és Kotor városán kívül számos kisebb városka – mint például Perast vagy Dobrota –, illetve látnivaló – mint a Lady of the Rocks aprócska szigete – található még itt.

Az öblöt leginkább egy fél napos hajótúra során érdemes felfedezni: szerencsére számos hajó indul Kotorból, amelyek nem is kerülnek sokba.

A hajótúra során felfedezheted a nevezetességeket, illetve egy szuper ebédet vagy kora esti vacsorát is eltölthetsz egy közeli városkában.

5/5 Környező látnivalók

Montenegróban nagyon jó a buszos közlekedés, amit érdemes kihasználni, és a Kotori-öbölben nyaralva ellátogatni a közeli városkákba.

Ilyen lehet Tivat, amely igazi luxusnyaralóhely, lélegzetelállító yachtkikötővel, mesés parkkal, múzeumokkal és éttermekkel. Herceg Novira is érdemes szánni egy-két napot: a városkában két csodaszép erőd található, az óvárosban rengeteg a látnivaló, és a környék legszebb strandját is itt találod.

Egy picit hosszabb út Budva, de ide is megéri ellátogatnod, főként ha szereted a nyüzsgőbb városkákat, hiszen ez a környék legfiatalosabb, legpörgősebb települése, ahol a számos nevezetesség mellett fantasztikus szórakozóhelyeket is találsz, és a Riviérát meghazudtoló strandokat.