Kevés pénzből is lehet kalandos a nyaralás

Írta: ,

Vészesen közeledik a nyaralások szezonja, egyre többen kezdik el tervezgetni a végleges úti célokat. Persze nem mindenki gondolkozik külföldi, tengerparti üdülésben, amiért főleg az anyagiak okolhatóak. De hogyan lehet kevés pénzből kalandosan nyaralni?

Önálló tervezés és lebonyolítás

1/6 Önálló tervezés és lebonyolítás

A spórolás egyik legbiztosabb módja, ha senkit nem kell megfizetned a szervezésért és a lebonyolításért, inkább minden feladatot átvállalsz.

Ezt egyesek kifejezetten élvezik, sokak számára magától értetődő, hogy nem az utazási irodák kínálatából válogatnak.

Azon felül, hogy önállóan tudsz kalkulálni minden költséget illetően, természetesen magad is felkészülhetsz a megtekinteni kívánt látnivalókból, így nem szükséges idegenvezetőnek pénzt adnod.


Mit árul el rólatok a nyaralásotok helyszíne?


Egyébként is érdemes előzőleg megtekintened, az adott múzeum, építmény, kiállítás stb. honlapját.

Ezzel megkímélheted magadat a kellemetlenségektől (pl. ha zárva van az adott napon, vagy éppen felújítás végett), sőt, akár kedvezményekhez is juthatsz (pl. az oldal látogatói lementhetnek egy kupont). 

A szervezett utak is kedvezőek

2/6 A szervezett utak is kedvezőek

Dacára annak, hogy mennyivel olcsóbban meg tudsz úszni egy utat, ha a saját lábadra állsz, nem árt megnézni, milyen lehetőségeket kínálnak ugyanarra a helyre az utazási irodák. Tény, hogy utóbbi járhat némi kellemetlenséggel, azonban a sok ember nagyobb kedvezményt is jelent.

Az esetleges hiányosságokat gyakran kompenzálja a nyugodtság, a kényelem (nem a te felelősséged, semmit sem neked megoldani, nem szükséges utánajárnod a tudnivalóknak, információknak), na és persze az, hogy rengeteg új emberrel megismerkedhetsz.

Sokan élnek ellenérzésekkel az ilyen lehetőségekkel szemben, pedig a szervezett utak nem csak olcsóak, manapság sokkal inkább emberközpontúak, mint ahogy az jó néhány éve, évtizede jellemző volt.

Ráadásképpen a felkínált programokon egyáltalán nem kötelező részt venned, ha spórolnál, vagy pihennél…

Álljatok össze többen

3/6 Álljatok össze többen

Gyakran maga az út a legdrágább része az utazásnak, ezért érdemes minél többen összefogni a cél érdekében. Ez különösképpen igaz az autóval megközelíthető helyekre, ami segítségével jelentősen csökkenthetitek a költségeket.

Ilyen esetben nem csupán az útköltségen, a pályamatricákon, kompjegyeken is spórolhattok, ráadásul nem egy-két embernek kell levezetnie a távot.

Érdemes megnézni, a tömegközlekedést illetően milyen kedvezményekhez juthattok, ha csoportosan vágtok neki az útnak, esetleg kalkulálhattok-e családi árengedménnyel.

Persze, ezek nem olyan nagyon jelentős összegek, de ha csak mindenki 10-20%-kal kevesebb pénzt hagy ott, akkor az összevonva akár egy új közös programot is takarhat. Bár meglehetősen sok idő, mindenképpen érdemes beülni az internet elé, és nekiállni számolgatni.

Foglaljatok időben, vagy éppen későn

4/6 Foglaljatok időben, vagy éppen későn

Adott esetben egy évvel előre is le lehet foglalni bizonyos szobákat, apartmanokat, vagy éppen repülőjegyeket, így jelentős kedvezményekhez juthattok.

Ugyanakkor kockázatot is vállaltok, hiszen jó néhány hónappal előre csak kevesen tudnak gondolkozni, tervezni.

Azok számára is akad spórolási lehetőség, akik az utolsó pillanatban tudják meg, mikor mehetnek szabadságra.

Ők hasonlóan jelentős kedvezmények közül válogathatnak, nem egy portál épít a last minute utakra. Sokan tartanak ettől a lehetőségtől, pedig a legtöbbször nem azért marad ki néhány hely, mert rossz lenne a szálloda, az utazási iroda, hanem mert valaki visszamondta a foglalást.

Persze, előzőleg érdemes tájékozódni a megbízhatóságról és a körülményekről, de a last minute utak valóban kedvező lehetőségeket kínálnak. 

A kuponok jó barátok

5/6 A kuponok jó barátok

Nem csupán a last minute lehetőségektől tartanak sokan, hanem a kuponoktól is, pedig ezek szintén sok esetben bizonyítottak már. Persze itt sem árt a tájékozódás: mielőtt lefoglaltok egy kedvezőnek tűnő ajánlatot, érdemes a szálloda, apartman weboldalát is átböngésznetek.

Valóban jelentős az árengedmény? Tényleg megfelelőek a szobák, ideálisak a körülmények? Az sem árt, ha a keresőben utánanéztek a szükséges tudnivalóknak.

Milyenek a visszajelzések? Történt esetleg visszaélés, vagy mindenki pozitívan nyilatkozik a kiszolgálásról, minőségről?

Ha nem csábultok el azonnal a 70%-os kedvezmény láttán, hanem szántok némi időt a háttérinfók felderítésére, akkor nem fog csalódás érni benneteket, viszont a kuponoknak köszönhetően a költségeket alaposan lerövidítettétek.

Egyedi alternatívák

6/6 Egyedi alternatívák

Hazánkban még nem annyira népszerűek, elterjedtek az egyedi alternatívák, ezért már magához a tájékozódáshoz sem árt némi nyelvtudás (főleg angol).

Külföldön van rá mód, hogy bizonyos szolgáltatásért cserébe ingyen lakhatunk a szálláson, kapunk ételt és szabadidőnkben a környéket is megtekinthetjük. Egyes helyeken még zsebpénz is jár a feladatok elvégzéséért, bár ilyen esetben kalkuláljunk vele, hogy valóban dolgoznunk kell.

Persze, ezek a lehetőségek leginkább azoknak megfelelőek, akik több hetet is rá tudnak szánni az idejükből a nyaralásra, vagy hónapokra önkéntes munkát tudnak vállalni. Akad lehetőség otthoncserére is, s ez szó szerint azt jelenti, amire gondolsz.

Ha nincs családod, az sem gond, sokan keresnek ingyen szállást, cserébe pedig ugyanezt a szolgálatot felajánlják saját országukban.