Kék csempék a kék óceán partján – A csodálatos Portó

Zabolai Margit
Írta: ,

A portugál fővárostól alig egy órás repülőútra, északra található Portó, ami Lisszabonhoz képest talán valamivel kevesebb turistát vonz, de még mindig igazi paradicsom azoknak, akik történelmi utcácskákra, mediterrán épületekre, festői hangulatra és napsütésre vágynak - meg persze jó borokra, aminek Portó évszázadok óta a hazája.

Napsütésben, szürkeségben is gyönyörű

Portóban számítani kell arra, hogy mivel Lisszabonhoz képest északabbra fekszik, az időjárás sem annyira kiszámítható, és bár a parkokban pálmafák állnak, a hőmérséklet nem mindig trópusi.

Az óceán közelsége miatt az időjárás változékony lehet, nem ritka, hogy a délelőttök hűvösek, borongósak, délutánra azonban szikrázni kezd a nap.


A sokszínű Málta: álomsziget a Földközi-tengeren


Portó jó időben, napsütésben hamisítatlan mediterrán városka hangulatát kelti, de a hegyoldalban álló történelmi épületek borult ég mellett is lélegzetelállító látványt nyújtanak, az egész város hangulata megváltozik ilyenkor.

Jó borok, finom ételek

Portó, illetve a folyó túlpartján álló Gaijja partjain még ma is sorakoznak a kis halászhajók, melyek többsége már csak turisztikai célokat szolgál, de a halászat még mindig fontos szerepet tölt be a város életében.

Ebből következően természetesen a friss tengeri herkentyűk is igazi helyi specialitásnak számítanak, ezeket jellegzetesen csak meggrillezik és finoman fűszerezik, igazán könnyű fogásként tálalva őket.

A helyi borokat kihagyni vétek lenne, de nem ijedj meg, ha valamelyik italnak angolos hangzású neve van: évszázadokkal ezelőtt a britek invesztáltak pénzt a portugál borászatba, így sok helyi bornak angol neve van, de ettől még hamisítatlan portugál nedű.