Irány Lengyelország és Krakkó!

Jankovics Anna
Írta: ,

Aki sosem járt Krakkóban, azt gondolná, hogy egy ódon, hideg város, télen sok hóval, amúgy némi sznobizmussal megfűszerezve. Esetleg határozott nevéből valamilyen nagyon rendezett, katonás kép bontakozik ki. Talán még az is eszünkbe jut, hogy Marie Curie, a radioaktivitás egyik felfedezője az ottani egyetemen tanult. 

Lengyelországról általában

A budapesti Bem szobor környékén laktam, így bele-bele futottunk néha gyerekként a lengyel turistákba.

Onnan lehetett őket felismerni, hogy esős időben a vállukra akasztva hordták a cipőjüket. Kímélték azt. Bármi is volt régen, most egy olyan országot láttam, ami erős, múltját őrző és jelenét élő ország.

Ha két szóval kellene jellemeznem Lengyelországot, akkor a jó értelemben vett „élhető őskáosz” jelzőt használnám.

Templomok kavalkádja

Krakkó a random templomok helye. Az egész országra jellemző az, hogy ahol három családnál többen laknak, ott egyszer csak lesz valahonnan egy templom, kápolna.

Krakkóban az sem tűnik furcsának, hogy egymás mellett van belőle kettő – melyeken látszik a hit, az, hogy meggyőződésből épültek

Az Assisi Szent Ferenc-templom a Franciszkanska utcában van, vagyis bejárata a tér felől közelíthető meg.

A templom belsejében a baloldali padsor legvége felé találunk egy réztáblát, melybe II. János Pál pápa neve van vésve. A templom baloldalából nyílik egy nagyon hangulatos kápolna is, külön karzattal, orgonával.