Hazánkban található gyógyvizek és hatásaik

Fischer Anna
Írta: ,
Hazánkban található gyógyvizek és hatásaik

Hazánkban számtalan helyen és számtalan típusban találhatunk gyógyvizeket, amelyek gyógyhatása széles körben alkalmazható. Lássuk, hogy melyek a gyógyvizek típusai és hogyan tudjuk megkülönböztetni őket, különösen gyógyhatásuk szerint!

Keserűvizek Kép forrása: Ferenc József gyógyvíz

A szulfátionokat magas arányban tartalmazó keserű vizeknek több csoportja létezik, ezek megkülönböztetése a víz ásványi anyag tartalma alapján történik. Ennek alapján ismerünk magnéziumion- és nátriumion-tartalmú keserű vizeket.

A magnézium leginkább a szív- és érrendszeri betegségek esetén javasolt, mivel hatására javul a szívizom összehúzódó képessége. A keserűvizek gyomor- és epebántalmakra egyaránt kiválóak.

Hazánkban a legismertebb keserűvíz-lelőhelyek: Nagyigmánd és Tiszajenő, valamint Budapesten a Ferenc József forrás.

Brómos vizek Kép forrása: Debreceni termálfürdő

Brómos vizeknek a brómot és jódot magas arányban tartalmazó gyógyvizeket nevezzük. Ivókúraként jellemzően jódpótlásra használják, amelyet például a pajzsmirigy nem megfelelő működése esetén javasolnak a szakemberek.

Fürdőkúraként a női nemi szervek gyulladásai és a reuma ellen is hatékony gyógymódot jelentenek. Magyarországon brómos vizet találunk például Debrecenben, Hajdúszoboszlón és Pesterzsébeten is.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!