Giethoorn: egy kis Velence Hollandiában

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az ajánlások szerint Velencét lehetőleg minél előbb meg kell néznie mindenkinek, és messze nem csak azért, mert ez a csodás város évről évre jobban süllyed. De mi a helyzet Európa másik, hasonlóan egyedi településével, a holland Giethoornnal? 

Giethoorn alapjaiban nagyon hasonít Velencéhez, ám mégis számottevő különbségeket tudunk felfedezni a két város között. Sőt, lényegében mondhatjuk, hogy csupán a házak között csordogáló víz és az egyedi elképzelés az, ami a két településben közös.

Míg Velence megkérdőjelezhetetlenül mediterrán, nyüzsgő, addig Giethoorn csendes, bájosan vidékies és egyáltalán nem büdös, ellentétben ikertestvérével.


Neuschwanstein, a mesék kastélya


A Hollandiába érkező turista valóban meseországban érezheti magát, Giethoorn leginkább egy ír, tündér és manó lakta falucskára emlékeztet.

Az ember lépten-nyomon arra vár, hol történik körülötte valamilyen aprócska csoda, minden egyes udvar, ház és híd tartogat némi meglepetést, egyedi jellemvonást.

A terület jelentős részét elpusztította egy árvíz a tizedik században, helyén mocsaras lápos vidék maradt.

Az idetelepülő emberek állítólag több száz kecskeszarvat találtak az építkezések során, ezért nevezték el Giethoornnak, azaz szó szerint fordításban kecskeszarvnak az épülő helységet.

Manapság már nincsenek látható szarvak a környéken, azonban a növényzet meglehetősen egyedinek és különleges bizonyul, emlékeztetve a régmúlt eseményeire.

Persze a látvány leginkább magával ragadó része a több kilométeren keresztül átívelő csatornarendszer, ami szüntelenül kanyarog a házak, udvarok között, és amit csak az egyedi hidak szakítanak meg minduntalan.

Kerítések nincsenek, ahogy utak, autók, vagy éppen buszok sem zavarják meg a környék feddhetetlen nyugalmát.