20 feledhetetlen látnivaló Olaszországban

Írta: ,

Olaszország a világ egyik leglátogatottabb országa. A több mint 3000 éves múlttal rendelkező romok, a fantasztikus építészeti remekek és egyáltalán az olasz helyek szelleme turisták millióit vonz évente. Lássuk azokat a helyeket, amelyeket látnunk kell, ha Olaszországban járunk!

Róma. A Capitoline régi mesterei

1/20 Róma. A Capitoline régi mesterei

Az olasz főváros nem egyik pillanatról a másikra épült, egy élet is kevés lenne ahhoz, hogy teljesen fel tudjuk fedezni. Ez az a város, amelyet Michelangelo művészete táplált. Látogassunk el a Piazza del Campidoglio tér egymással szemben elhelyezkedő két palotájába, a Capitólium Múzeumokba. Itt található a világ legrégebbi nyilvános galériája 1734 óta.

Megcsodálhatjuk Tiziano, Tintoretto, Veronese és Carvaggio alkotásait, vagy Bernini zseniális barokk szobrait. Ha érdekelnek a művészetek, nem hagyhatjuk ki a Borghese Galériát és az antik művészetek palotáját, a Barberini Palotát.

Firenze

2/20 Firenze

A reneszánsz szülőhelye, Dávid otthona. Róma után Firenze a legnyilvánvalóbb olasz uticél.

A művészetek és gasztronómia szerelmesei is (fagylaltok, toszkán borok) megtalálják kedvenc időtöltéseiket.

Katedrálisok, templomok, múzeumok és művészeti galériák teszik Firenzét a turisták kedvenc városává.

Ne hagyd ki az Uffizi Galériát, a Dóm teret, A Bargello nemzeti Múzeumot, a Santa Croce-t, a Santa Maria del Fiore Katedrálist, a Brunelleschi Dómot vagy a Keresztelő Szent János Kápolnát.

3/20 Velence

Velence nemcsak a szerelmes párok kedvenc úti célja, hanem családok számára is rengeteg élményt tud okozni.

Ha ellátogatsz Velencébe, ne hagyd ki a Szent Márk teret és a galambetetést. Sétálj a hangulatos sikátorokban, és gondolával fedezd fel a város híres csatornáit.

Vigyázz, mert Velence drága város, ami a szállást és ételt illeti, de felejthetetlen élménnyel ajándékoz meg.

Egy adag fagyival a kezedben, szerelmedet átölelve egy vaporettón csodáljátok meg az esti Velencét, a holdfény alatt teljesen új arcát mutatja a város.

Cinque Terra

4/20 Cinque Terra

Az óceán sziklás partszakaszaira épült öt város egyszerűen lélegzetelállító. A városokat szűk utcák kötik össze egymással, fedezd fel a hangulatos olajfaligeteket, pihenj meg egy kis kávézóban vagy kóstolj meg egy limoncellot.

A Cinque Terra varázslatos kilátása filmbe illő.

Ezt a helyet gyakran figyelmen kívül hagyják az Olaszországba látogatók, pedig a festői kilátás mellett megismerhetjük a kis olasz városok hangulatát, felfedezhetjük a klasszikus olasz konyhát és részünk lehet a világ legjobb parti sétáján.

Róma. Kolosszeum

5/20 Róma. Kolosszeum

A Kolosszeum emlékmű epikus méreteket ölt. A gladiátorok, rabszolgák, foglyok és vadon élő állatok amfiteátruma volt egykor. A hatalmas aréna befogadóképessége 50.000, a helyeket pedig 10 perc alatt el lehetett foglalni. A tömeges gyilkosság legnagyobb fennmaradó tanúja a Kolosszeum.

Aki Rómába látogat nem hagyhatja ki a Kolosszeumot, ideális turisztikai csomópont, ha belátást szeretnél nyerni a római kori város történetébe és hangulatába.

6/20 Szicília

Sokan a maffiózók szigeteként ismerik, pedig sokkal több annál. Szicília szigete a hosszú idegen uralom miatt eklektikus kultúrával rendelkezik, minden kisvárosnak úgy tűnik saját kultúrája és szokásai vannak.

Kicsit olyan, mintha a modern világtól elzárt, kulturálisan konzervált vidékre csöppennénk. Fedezd fel a festői szépségű vidéket, csak ne kérdezz Tony Soprano-ról!

Capri

7/20 Capri

A Nápolyi-öböl szigete, a római idők óta híres üdülőhely, világszerte ismert. A nyári szezon alatt rengeteg turista megfordul a szigeten. Fedezd fel a festői olasz tájat és vegyél részt egy sziget-túrában!

Róma. A legnagyobb piazzák Kép forrása: Piazza del Popolo

8/20 Róma. A legnagyobb piazzák

Róma művészeti örökségei a gyönyörű terek. A Piazza del Popolo már a 18. századi turistákat is lenyűgözte, az északi kapuból csodálatos kilátás nyílik a városra.

A teret a híres neo-klasszikus építész, Giuseppe Valadier építtette a mai ovális formára, melynek fókuszpontja a Santa Maria del Popolo templom és a Raphael kápolna, valamint egy egyiptomi obeliszk, amelyet Augustus császár hozatott  Rómába.

A Piazza Navona egy másik híres római tér, otthont ad a nagy barokk mesterek munkáinak: Borrimini átlat alkotott Sant Agnese in Agone templom vagy a Bernini Négy Folyó-ja.

Sorrento

9/20 Sorrento

A Nápolyi öbölben található Sorrento városa különösen látogatott a nyári időszakban, nem csoda hisz a nagyváros minden turista számára kínál élményeket. Egyházi és történelmi látnivalók: a sorrentói székesegyház, a Sant Antonio templom, a San Francesco templom. Földrajzi elhelyezésének köszönhetően innen kényelmesen és gyorsan eljuthatunk Nápolyba, Pompejbe, Herculaneumba, Capri szigetére, Ischiára vagy Amalfiba.

Abruzzo

10/20 Abruzzo

Olaszország legjobb állapotban fennmaradt középkori és reneszánsz hegyi városa.

Nemzeti parkokkal körbevett hangulatos kisváros, kíváló hely azok számára, akik a gyönyörű olasz érintetlen tájban szeretnének gyönyörködni és egy nyugodt középkori városban szeretnének elszakadni a nyüzsgő világ zajától.

San Gimignano

11/20 San Gimignano

Egy kis fallal körülvett középkori város egy toszkán dombon. A híres középkori építészet csodája, különösen impozáns magas vártornyokkal (egykor 72 létezett, mára csak 13 maradt fenn).

Akik Firenzében járnak, azok számára közeli célpont San Gimignano is. Töltsd itt az éjszakát és engedd magad elragadni a középkori múltba.

Pompeii

12/20 Pompeii

Az ókori római város, Pompeii talán az egyik leglátványosabb olasz uticél. A Vezúv vulkánkitörés által leégetett város mintha megfagyott volna az időben. Egyedülálló pillantást nyerhetünk az egykori római városról. Pompeii és a közelben levő Herculaneum megér egy látogatást.

Pisai ferde torony

13/20 Pisai ferde torony

A torony valójában a katedrális harangtornya. Építését 1173-ban kezdték el és a 14. században fejezték be. Amikor az építkezéssel a harmadik emeletre értek, az épület kezdett ferdülni. Egy évszázaddal később tovább folytatták a munkálatokat, és hogy kompenzálják a dőlésszöget, a mérnökök egyik oldalon magasabb falakat építettek.

A dőlés az épület alatt levő agyagos talajnak köszönhető. A tudósok és szakértők lassítani tudták a torony ferdülését, így most a 200 évvel ezelőtti helyzetére emlékeztet. A torony 54 méter magas, csigalépcső vezet a torony tetejére. Jegyet vásárolni online érdemes, mert túlságosan nagy igény van látogatására.

Az Amalfi-part csábításában

14/20 Az Amalfi-part csábításában

Akármilyen járművel is vágsz neki a kanyargós partszakasznak, az olasz Amalfi part megéri az utazást. A kilátás egyszerűen lenyűgöző, bár kissé balesetveszélyes, de mindenképp megéri.

Vatikán

15/20 Vatikán

A Vatikánt meglátogatni talán turista vezetővel éri meg a leginkább, hisz annyi csodálatos tudnivalót érdemes megismernünk a Vatikán Múzeumok, és Szent Péter Bazilika és egyáltalán a katolikus egyház történelme kapcsán...

16/20 Milánó

Ha Olaszország Északi részén jársz, nem hagyhatod ki Milánót. Ez a város szimbolizálja mindazt, amit a kifinomult és elegáns olasz kultúra jelent. Az opera, világmárka üzletekben való shoppingolás, gasztronómia, modern ragyogó felhőkarcolók, lenyűgöző múzeumok, galériák és terek várnak itt rád. A számtalan katedrális és múzeum megannyi látnivalót kínál.

Milánót egyébként a divat központjának is tartják, dióhéjban Milánó nagy kiránduló élmény. Ha Milánóban jársz, ne hagyd ki: Dóm, Vittorio Emanuele Galéria, Santa Maria delle Grazie, Poldi Pezzoli Múzeum, Modern Művészetek Galériája, Pinacoteca di Brera, Milánói Akvárium, Sant Ambrofio Bazilika, Leonardo da Vinci Múzeum, la Scala Színházi Múzeum.

Róma. Pantheon

17/20 Róma. Pantheon

Talán a legjobb állapotban megmaradt ókori római műemlék. Nem számít milyen évszak van, vagy milyen az időjárás, a Római Pantheont bármikor meglátogathatod. A mennyezeten levő hatalmas kupola beengedi a fényt, nyáron hűvös, az esőtől és időjárási viszontagságoktól pedig megvéd.Marcus Agrippa megbízásából az ókorban építették a templomot az összes isten tiszteletére, majd tűzvészben leégett és Hadrianus császár idejében újjáépítették. Több nevezetesség nyughelyéül szolgál, mint Raffaello, vagy I. Viktor Emanuel király.

Torino

18/20 Torino

Észak-Olaszország-i nagyváros. A 2006-os téli olimpia által vált világhírűvé, de a híres torinói lepel is nagy népszerűségnek örvend. Közvetlenül az Alpok mellett, a Pó folyó mentén terül el.

Ha itt járunk, mindenképp látogassuk meg a Királyi Palotát (barokk ls rokokó épület), a Madame Palotát, Carignano Palotát (Guarini alkotása), Castello de Valentino folyóparti kastélyt, a Keresztelő Szent János katedrálist, Chiesa della S. Annunziata templomot vagy a Risorgimento Múzeumot, ahol Kossuth Lajos emlékszobra is megtalálható.

19/20 Umbria

Azok számára, akik a kevésbé forgalmas Olaszországot szeretnék felfedezni, egy umbriai látogatást ajánlunk. A terület elsősorban vidéki, nincsenek nagyobb városok. A területet ún. középkori falvak és városok telepítik, számos római rom, régi kastély, hangulatos szőlős, olajfaliget és erdő található itt.

A népszerű toszkán városok, mint Sienna, Firenze és Pisa autóval közel vannak Umbriához. Népszerű látnivalók Umbirában: az Orvieto-i Székesegyház, a Spoleto Római Színház, a Santa Chiara Bazilika, a román stílusú San Rufino Dóm, San Domenico templom.

Bologna

20/20 Bologna

Híres olasz nagyváros. A hangulatos árkádos utcák tökéletes helyszínei egy kiadós városnéző sétának. Itt található Európa legrégebbi egyeteme. Központja egy gyönyörű középkori városrész, számos vonzó térrel, épületekkel.

Bologna az Észak-Olaszországi Milia Romagna régióban található. Ha itt jársz, ne hagyd ki a Maggiore és Nettuno tereket, a Pinacoteca Nemzeti Galériát valamint az Egyetemet.