5 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Belgiumba mész

Zabolai Margit
Írta: ,
5 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Belgiumba mész

Belgium nem csak nyelvileg és etnikailag színes ország, talán sehol másütt nem él annyi diplomata egy négyzetméteren, mint Brüsszelben. A Belga Királyság azonban nem csak sokszínűségéről, meg a Pisilő kisfiú szobráról híres - aki a gasztronómia érkezik, az sem fog csalódni.

A tengeren túlról érkezők leesett állal figyelik, hogy a belgák majonézt adnak a sült krumpli mellé, és bár nekünk ez talán annyira nem szokatlan dolog, ha Belgiumban jársz, mégis érdemes egy esélyt adni a helyi sült krumplinak, amit nagy odaadással készítenek, mindig frissen és illatosan, ropogósan tálalják.

 

Az utcán kapható sült krumplit sokszor egy papírból tekert tölcsérben kapod meg, nyakon öntve fűszeres vagy hagyományos majonézzel, és egy kis műanyag villával, így akár sétálgatás közben is falatozhatsz a forró finomságból.

A rozmaringos-majonézes változatot mindenképpen érdemes kipróbálni!

Belgium egyik nemzeti étele a flamand pörkölt, vagyis carbonnade, amit jellemzően marhahúsból készítenek.

A magyaros pörkölttel ellentétben ebbe nem kerül paprika, a húskockákat azonban sütés előtt egy kis lisztbe forgatják, ami aztán szép kérget képez rajtuk.

Főzés közben a pörköltet babérlevéllel, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítik, és egy kis sört is öntenek hozzá, mielőtt sűrűre és barnára főzik.

A szaftos pörkölthöz köretként általában tésztát vagy krumplipürét adnak, de hagyományosan mustárral megkent pirítós jár hozzá, amit aztán a hagymás szaftba lehet mártogatni.