5 étel, amit muszáj megkóstolnod, ha Belgiumba mész

Zabolai Margit
Írta: ,
5 étel, amit muszáj megkóstolnod, ha Belgiumba mész

Belgium nem csak nyelvileg és etnikailag színes ország, talán sehol másütt nem él annyi diplomata egy négyzetméteren, mint Brüsszelben. A Belga Királyság azonban nem csak sokszínűségéről, meg a Pisilő kisfiú szobráról híres - aki a gasztronómia érkezik, az sem fog csalódni.

A tengeren túlról érkezők leesett állal figyelik, hogy a belgák majonézt adnak a sült krumpli mellé, és bár nekünk ez talán annyira nem szokatlan dolog, ha Belgiumban jársz, mégis érdemes egy esélyt adni a helyi sült krumplinak, amit nagy odaadással készítenek, mindig frissen és illatosan, ropogósan tálalják.

 

Az utcán kapható sült krumplit sokszor egy papírból tekert tölcsérben kapod meg, nyakon öntve fűszeres vagy hagyományos majonézzel, és egy kis műanyag villával, így akár sétálgatás közben is falatozhatsz a forró finomságból.

A rozmaringos-majonézes változatot mindenképpen érdemes kipróbálni!

A stoemp, vagy flamand zöldséges burgonyapüré szintén népszerű fogás a belgák körében, gyakran tálalják valamilyen húsétellel, például kolbásszal is, de önmagában is érdemes megkóstolni, mert gazdag, krémes finomság.

Alapvetően egy krumplipüréről van szó, amibe kerülhet szalonna, tejszín, de más zöldségek is.

Sokféle változatban készítik, és az elnevezésből gyakran lehet arra is következtetni, hogy az adott ételbe milyen zöldség került még.

A stoempet egyébként nem csak a belgák, a hollandok is előszeretettel fogyasztják, neked is érdemes megkóstolni. Finom, belga sörrel leöblítve a legfinomabb!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba