Erre készülj, ha kocsival utazol külföldre!

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Kaland vagy kihívás az autózás külföldön? Ez csak nézőpont kérdése! Hiszen ha jó előre felkészülsz, és tudod, hol vár rád útdíj, fizetős híd, esetleg szokatlan parkolási szabályok, akkor nyert ügyed van!

Vigyázz, kész, pakolás!

Ha autóval szeretnél utazni a környező országok valamelyikébe, a személyidet és az autód forgalmi engedélyét semmiképpen se felejtsd otthon.

Abban az esetben pedig, ha a schengeni határt is átléped, a nemzetközi zöld kártyát is érdemes lesz bepakolni! Emellett a negyedik kötelező elem az utasbiztosítás, ami a nem várt megbetegedések és balesetek mellett a poggyászkárra és sok más vis maior helyzetre is fedezetet nyújt! Ezek tehát az alapkellékek.

De mi a helyzet a finom részletekkel, amik sokszor a legnagyobb fejtörést okozzák az utazás megtervezésekor?

Ne olyan gyorsan!

Biztos tudod, hogy a szomszédos országokban sokszor nem ugyanazok a sebességkorlátozási szabályok, mint itthon. Ausztriában és Szlovéniában például lakott területen a települési táblák között 50 km/h-val, lakott területen kívül 100 km/h-val, az autópályán pedig 130 km/h-val lehet menni, míg Horvátországban és Szlovákiában lakott területen kívül csak 90 km/h a megengedett sebesség. A skandináv országokban viszont Dánia kivételével az autópályákon csak 110km/h-val autózhatsz!

Németországban ugyanakkor nincs általános sebességkorlátozás, de az ajánlott sebesség 130 km/h az autópályákon. Ez azt jelenti, hogy ha  valaki úgy szenved balesetet, hogy nem tartotta be ezt a korlátozást, akkor a biztosító semmilyen felelősséget nem vállal, és a kár teljes összegét a vétkes sofőrnek kell megtérítenie. 

Itthon ráadásul csak kevesen tudják, de Svájcban sem lehet ám száguldozni: autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 120 km/h, ezt pedig elég csak minimálisan túllépni ahhoz, hogy jókora büntetés kapjunk!  A legkisebb tétel ugyanis egy 1-5 km/h-s túllépés esetén 40 CHF, ami 12000 Ft körüli összeget jelent.