Az inkák és az arany varázslatos földje: 5 dolog, amit Peruról tudni érdemes

Írta: ,

Peru egy különös vidék, ahol a múlt nagy kultúrái a modern korral találkoznak, és ahol szinte érezni a történelem szelét, és az ember elhiszi, hogy megtörténhetnek a csodák. Néhány varázslatos képet, és érdekes adatot hoztunk el neked erről a mesebeli vidékről, amit eddig talán nem is tudtál.

Tarka nemzet

1/5 Tarka nemzet

Peru minden értelemben véve színes ország, és nem csak azért, mert etnikailag is nagyon sokszínű. Az Andok legnagyobb területű országának lakói 43%-ban bennszülött indiánok.

Ők sokszor tréfásan úgy hivatkoznak magukra: peruibb vagyok, mint a krumpli – pedig ez a zöldség is eredetileg innen származik.

A lakosság 37%-as mesztic, 15%-a fehér, 3% pedig valamilyen egyéb rasszhoz tartozik.

De nem csak az emberek, még a zöldségek is színesek Peruban: összesen 55 különféle kukoricát termelnek itt, amik között van sárga, lila, fehér és fekete színű is.

Korok találkozása

2/5 Korok találkozása

A főváros, Lima látképe olyan, mint bármely más modern nagyvárosé: széles utak, magas betonépületek.

Nehéz elhinni, hogy ez egy olyan ország fővárosa, amely a világon második a sámánok számában, csak India előzi meg ezen a listán.

Lima egyébként valaha Dél-Amerika legjelentősebb városa volt, de hanyatlásnak indult, amikor megszületett a spanyol Rio de la Plata.

Lenyűgöző természet

3/5 Lenyűgöző természet

Peru kétharmadát az Amazonas esőerdője borítja be, de a természet egyébként is rengeteg látnivalót kínál itt.

A Cotahausi kanyon, a világ egyik legmélyebb kanyonja szintén Peruban található. 3.535 méteres, félelmetes mélységével kétszer olyan mélyre nyúlik, mint a híres Grand kanyon az Egyesült Államokban.

Persze, nem csak mélységek, magasságok is vannak Peruban: a Huascarán Nemzeti Parkban 27 hófödte csúcs található a tengerszint feletti 6.000 méteres magasságban, közülük is a legmagasabb az El Huascarán, 6.768 méter.

Ha pedig mindez nem lenne elég, Peruban összesen 1 625 különböző orchidea faj is virágzik.

Elveszett kincsek

4/5 Elveszett kincsek

Peruban található az ember első nyoma az egész amerikai kontinensen: Limától néhány kilométerre északra fekszik a szent város, Caral-Supe, aminek történelme 5.000 évre nyúlik vissza.

Peru azonban sok elfelejtett kincset is rejteget, az inkák fellegvára, a Machu Picchu például évszázadokon keresztül állt az esőerdőben úgy, hogy senki nem tudott a létezéséről, illetve a pontos helyéről, míg az amerikai felfedező, Hiram Bingham ismét rá nem talált.

Érdekes gasztronómia

5/5 Érdekes gasztronómia

Noha Peruban elfogadott dolog tengeri malacot enni – fesztivált is rendeznek, ahol a kis malackákat beöltöztetik, majd megválasztják a legszebbet és a legkövérebbet is, mielőtt este közösen megsütik őket – és néhány szegletében a macskahúst sem vetik meg, a perui gasztronómiában azért olyasmi is akad, ami az európai gyomor számára is vonzó lehet.

Peru nemzeti itala a Pisco Sour, ami Pisco brandy-ből, citromból, cukros vízből, tojásfehérjéből és jégből, valamint gyomorkeserűből áll. Egy próbát megérhet.