Utazás a hűs vizű tóhoz: Arló, a természet kedvelők számára

Scheftsik Tamás
Írta: ,
Utazás a hűs vizű tóhoz: Arló, a természet kedvelők számára

A magyarországi úti célok között legtöbbször a Balaton, a Velencei-tó, vagy éppen fővárosi strandok szerepelnek. Most lássunk egy olyan nagyközséget, ahol a természet, a víz, valamint a szórakozás is megtalálható egy helyen. Ismerkedjünk meg Arlóval.

Szállás Kép forrása: programtippek.hu

Ha nem szeretnénk minden alkalommal autóval megközelíteni a hűs vizű medret, akkor érdemes a közelében megszállni. Erre egyetlen lehetőségünk van a tó mellett, ez pedig a kemping.

Itt lehet sátrazni is, de azok, akik kevésbé bátrak, választhatják a bungalókat is, ezek ára azonban természetesen drágább, mint az első megoldás.

Ha mindenképpen egy ház kényelmét szeretnénk élvezni, ahhoz bizony be kell térnünk a városba, és ott körülnézni.

Itt azonban már kedvére válogathat az utazó a falusi turizmus nyújtotta kényelemből, vagy éppen egy – egy panzió otthonos vendégszeretetéből.

Története Kép forrása: nfu.hu

Maga a település feltehetőleg már a magyarok megérkezése előtt is lakott volt. Mai nevét azonban csak a 11.

században nyerte el. Az, hogy mit is jelent, a mai napig nem egészen tisztázott. Egyes nyelvészek úgy gondolják, hogy az eredeti formája az „orilu”, amely az ó-szláv nyelvből származik és sast jelent.

Ez valószínűleg egy személynév volt, és ebből jött létre a település mai neve. Az első telepesei fakitermeléssel foglalkoztak, később a lakosság majdnem minden tagja az Ózdi nehézipari létesítményekben talált munkát.

Amikor ez megszűnt, a település számára hatalmas csapást jelentett, de mára rendeződött a helyzet, és a lakosok főleg más településeken vállalnak munkát.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!