Mi jut eszedbe Andalúziáról? – Nem csak flamenco és bikaviadal a mórok hagyománya

Marity Mira
Írta: ,
Mi jut eszedbe Andalúziáról? – Nem csak flamenco és bikaviadal a mórok hagyománya

Kép forrása: unsplash.com

Szeretem a rendhagyó utazásokat, és egy andalúziai körutazás minden szempontból annak számít. A szokásos városlátogatás zsúfolt szállodái és a tengerpart lazulós apartmanjai helyett úgy döntöttünk, hogy egy tipikus „white village”-ben, vagyis apró fehér hegyi falucskában fogunk megszállni az andalúz sierrákban. A fapados járatokkal elérhető Malagából tehát a ködbe burkolózó hegycsúcsok felé vettük az irányt, és a kacskaringós hegyi szerpentineken keresztül elértük Genalguacil szürreálisan édeni települését.

Ez a hely egyike annak a több száz fehér falunak, amelyek eredete még a mór hódítók idejére nyúlik vissza. Keresztény családok menekültek a környező hegyekbe, és építették fel a bájos, fehérre meszelt kőfalú házaikat. A több nemzeti park által körbevett édeni alpujarras-i régióban fehér foltként terülnek el ezek az egymástól elszigetelt települések. Szőlőlugasok és szelídgesztenye-erdők, olajfaligetek és narancskertek ölelik két oldalról az utakat, amelyek átvisznek egyik faluból a másikba. Mi a hamisítatlan és vidéki Andalúzia hangulatát akartuk átérezni, így Algatocínban kipróbáltuk a tapast, a különféle finom falatokból összeállított sörkorcsolyát.

Gaucínban igazi mediterrán fiesztába csöppentünk, Jubrique pedig idilli atmoszférával örvendeztetett meg minket girbe-gurba macskaköves sikátoraival és a padokon üldögélő, kedélyesen beszélgető helyiekkel.

A falunkból – ahol egy igazi spanyol „casa”-ban, egy rusztikus főúri házban szálltunk meg – csillagtúrákat tettünk Andalúzia látványosságaihoz. Ronda városa a nevével ellentétben elbűvölt minket. A robosztus sziklatömbökbe kapaszkodó archaikus város drámaian megigéző látványt nyújt. Ernest Hemingway rajongott a helyért, több novelláját is megihlette. Az arab korból megmaradt ódon kőhídról lesétálva gyalogösvény vezet le kétoldalt a meredély alján zubogó vízeséshez, ahonnan mesés panoráma tárul felfelé a vadregényes kisvárosra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ar zur der zur (@arzurderzur) által megosztott bejegyzés,

Andalúziában illik megnézni a granadai Alhambrát, ami – hálátlan véleményem szerint – kissé túlértékelt turisztikai desztináció. A látogatás előtt ajánlott online megváltani a jegyeket, mert az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott mór várpalota utazók tömegét vonzza. Az al-hamra, vagyis vörös erőd csodálatos és eklektikus elegyét nyújtja a keresztény és arab építészetnek, de varázsát az épületeket körülölelő függőkertek és erdők, virágágyások és szökőkutak adják.