A világ legszebb, természetes termálmedencéi, amikben télen is jó elmerülni

Írta: ,

Ebben a hidegben kevés dolog tűnik csábítóbbnak, mint az esti forró fürdő, de bármennyire szereted is a saját fürdőszobádat, az alábbi képek láttán azt kívánod majd, bárcsak ezekben a természet alkotta, meleg vizes medencékben vehetnél egy kellemes fürdőt.

Great Lake Taupo, Új-Zéland Kép forrása: nzstatic.com

1/5 Great Lake Taupo, Új-Zéland

Új-Zéland amúgy is páratlan tájairól híres, de aki a Great Lake Taupo egyik forró medencéjében is megmártózik, az garantáltan örökké visszavágyik ide.

A vizeket vulkanikus energiák melegítik, és miközben akár a saját kis meleg vizes medencédben ázol – a helyiek szívesen megmutatják, hol találod őket körös-körül a tavon – lélegzetelállító tájképet, színes lávaköveket csodálhatsz.

A Great Lake Taupo a természet csodáit egyesíti, de a turizmus is hozzáteszi a magáét az élményhez, különféle wellness programok is várják az ide látogatókat.

Saturnia, Olaszország

2/5 Saturnia, Olaszország

Toszkána gazdag a látnivalókban, de még az erős mezőnyből is kiemelkedik Saturnia, a meleg vizes mészkőmedence, amit a természet alakított az erre látogatók kedvére.

Grosetto hegyei tökéletes háttérül szolgálnak, a meleg vízben pedig a helyiek éjjel és nappal is szívesen mártóznak meg.

A helyi forrásból másodpercenként 800 liter, 37 fokos termálvíz tör fel, ami aztán lassabban csordogál le a természetes kőkádakba, majd folyóként tűnik el a hegy alatt.

Érdemes keresni egy olyan pontot, ahol a víz a kőmedencékbe folyik, mert a meleg áramlatnak csodás masszírozó hatása van.

Pamukkale, Törökország

3/5 Pamukkale, Törökország

Az UNESCO világörökségi listájára méltón került fel a hófehér mészkőmedencékben gőzölgő, 35 fokos, gyógyhatású termálvíz, ami a legenda szerint II. Euménosz pergamoni király lányának rejtélyes betegségét is egy csapásra meggyógyította.

Sajnos Pamukkale rengeteg turistát vonz, ami nem tesz jót a természetes forrásnak, de a hatóságok mindent megtesznek, hogy megvédjék a természeti csodát, így ma például már csak bizonyos medencékben lehet fürdeni, és csak az erre kijelölt útvonalon lehet megközelíteni a környéket.

Aki teheti, annak érdemes ellátogatnia ide, mert egyes tudósok szerint a forrás, még az óvintézkedésekkel együtt is, 40 éven belül teljesen kiapadhat.

Landmannalaugar, Izland

4/5 Landmannalaugar, Izland

Landmannalaugar a Fjallabak Nemzeti Rezervátum területén található, egy vulkanikus terület határán fekszik, és a meleg vizes források gazdag lelőhelye.

Ugyan lényegében a semmi közepén hever, annyira népszerű, hogy állítottak itt egy turistaszállót is, ahol egyszerre 75 ember húzhatja meg magát éjszakára hálózsákokban, a főszezonban pedig még egy kis bolt és kávézó is üzemel itt.

Mindezek mellett Landmannalaugar a tipikus izlandi táj képét mutatja, kies, sziklák és hegyek szaggatta táj, vulkanikus kőzetek, és gőzölgő vizű medencék.

Egy kiadós kirándulás vagy hegymászás után még jobban esik a forró fürdő.

Banjar Air Panas, Bali

5/5 Banjar Air Panas, Bali

Bali szintén gazdag természetes meleg vizes medencékben, ezek egyik legszebbbe a Banjar Air Panas, ahol tarka sziklák közötti mélyedéseket tölt meg a feltörő termálvíz.

Ugyan a medencéket ember alkotta – oldalukba vájt sárkánygyíkok száján át dől beléjük a meleg víz – mégsem egy strandmedencére kell számítanod.

A víz forrása természetes, a medencét pedig dzsungel és egzotikus vadvirágok veszik körbe, noha a természettel összhangban kialakították a turisták kényelmét kiszolgáló öltözőket és kis pihenőhelyeket is.