A legszebb skót kastélyok – Kísérteties szépségek

Zabolai Margit
Írta: ,

Ha a skótokról nem a viszki, a vörös haj, vagy a duda meg a szoknya jut elsőnek eszünkbe, akkor minden bizonnyal a mesébe illő, gótikus kastélyok - vagy Nessi. Mostani cikkünkben azonban ezekről a lenyűgöző épületekről lesz szó, amelyekről nem csoda, ha sokaknak kísérteties éjszakák jutnak az eszükbe.

Dunrobin kastély Kép forrása: Wikipédia

Skóciában, Felföldön található ez a csipketornyos, gyönyörű parkkal körbeölelt kastély.

A kastély valamikor a kora középkorban épülhetett, az eredeti épület, amit azóta persze többször átalakítottak, csaknem két méter vastag falakkal védte lakóit.

A kastély egyébként is masszív: szokatlan módon minden szintjén kőpadlót használtak, a megszokott fa anyag helyett.

189 szobájával a kastély ma Felföld északi részének legnagyobbja, többek között egy múzeumnak is helyet ad, ahol a nemesi család által szafarikon és vadászatokon kilőtt állatok trófeáit tekinthetik meg azok, akik egy kis extra borzongásra vágynak.

Eilean Donan Kép forrása: scotlandluxurytours.com

Ha szellemhistóriához keresnénk helyszínt, Eilean Donan váránál tökéletesebbet keresve sem találnánk: a komor kőépület Dornie település közelében, de a Loch Duich tóban található szigeten áll, szinte az egész szárazföldet elfoglalva. Megközelíteni csak gyalog, egy ősrégi kőhídon keresztül lehet.

A várat 1220-an építették eredetileg, de 1719-ben, egy háborúban szinte teljesen megsemmisült, és csak a 20. században építették újjá.

A várban ma múzeum működik, berendezett konyhájában például olyan hangeffekteket játszanak, mintha az egykori lakók készítenék a főúr lakomáját - örökkön örökké.