A legeldugottabb horvát tengerpartok, ahol kettesben lehetsz a természettel

Zabolai Margit
Írta: ,

A meseszép Horvátország nem véletlenül a magyarok egyik kedvenc üdülőhelye: közel van, napsütéses, megfizethető és gyönyörű. De ha már kissé unod, hogy a strandlepedő-szomszédod az osztálytársad általánosból, a fagylaltosnál meg Józsi bácsi áll mögötted a földszint négyből, akkor keresd fel ezeket a legalább olyan pazar, de kevésbé ismert partszakaszokat!

Sakarun strand Kép forrása: welcome-to-croatia.com

Gazdag növényzettel körülölelt, kristálytiszta vizű tengerpart – kell ennél több?

A közeli fenyvesek szinte hívogatnak a kirándulásra, a sekély víz pedig tökéletessé teszi a helyszínt a kisgyerekkel pancsoló családok számára.

A 800 méteres partszakasz Dugi Otok északi részén terül el, és Horvátország egyik legszebb és legkevésbé ismert strandjaként tartják számon.

Palagruza Kép forrása: pinterest.com

Palagruza a szárazföldtől legtávolabb eső horvát sziget, mégis megéri felkeresni, mert a sziklás partvidék nem csak eldugott strandokat, de páratlan látképet is kínál.

Splittől 124 km-re délre, az olaszországi Pescara várostól pedig 168 km-re északra, az Adriai-tenger közepén számos mediterrán növény és különleges, helyi állatfaj él, de maga a sziget egyébként lakatlan.

Palagruzának két strandja van, az északi részén fekvő Stara Vlaka-öböl, a másik pedig a Veli Žal, vagyis a "Déli arany" part.

A közepén álló világítótornyot még 1875-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején építették, ezt is érdemes felkeresni, de nem csak a csúcson, a mélyben is van látnivaló: a tenger élővilága itt rendkívül gazdag, ezért a sziget környéke különösen alkalmas a búvárkodásra.