7 lenyűgöző természeti csoda, ami már eltűnőben van

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Az emberek elborzadnak, ha látják, milyen hatalmas méretű károkat okozhatnak azzal, ha nem élnek környezettudatosan. Többségük szomorúan látja az eltűnőben lévő szigeteket, esőerdőket, korallzátonyokat, ám sokan mégsem tesznek semmit azért, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat.
Everglades Nemzeti Park
A nemzeti park Floridában található, hírnevét elsősorban egyedülállóan sokszínű élővilágának köszönheti. Az emberi beavatkozás azonban itt is nyomot hagyott, a behurcolt, idegen fajok egyre nagyobb károkat okoznak a természetes ökoszisztémában, ráadásul a környéket nem kímélik sem az erdőtüzek, sem a hatalmas viharok. 
 
Legalább ugyanekkora kárt okoz az ember puszta jelenléte, a lecsapolások, a szennyezések és a motorcsónakkal való közlekedés, ami egyaránt komoly sérüléseket okoz mind a növények, mind az állatok életében.
Nagy-korallzátony
A Nagy-korallzátony csak akkor maradhat életben, ha megfelelő a tengervíz hőmérséklete, kiváló kalcium- és sótartalommal rendelkezik és természetesen tiszta. E létfontosságú tényezők nélkül a korallzátony halálra van ítélve, de sajnos egyelőre úgy tűnik, minden a fennmaradása ellen szól.
Egyre nagyobb mértéket ölt a környezetszennyezés, az olvadás hatására megváltoznak az áramlatok, a vizek ásványi-anyag tartalmának egyensúlya felborul, a túlhalászás pedig kulcsfontosságú láncszemeket söpör el az egymásra épülő fajok minden napjaiból. A Nagy-korallzátonynak a pesszimista jóslatok szerint már 100 éve sincs hátra.