7 dolog, amit még sohasem hallottál New York-ról

Sándor Alexandra
Írta: ,
7 dolog, amit még sohasem hallottál New York-ról

A New York-iak többsége tudja, hogy városát egykoron Új-Amszterdamnak hívták, s akkor még tele volt bordélyházakkal. Akadnak azonban olyan apró információmorzsák, amelyek még az „őslakosok” számára is újdonságot jelentenek – hát még nekünk, a tengeren innen!

„Új Narancs” volt a hivatalos neve

1673. augusztus 24-én Anthonio Colve holland kapitány vette át a hatalmat a terület fölött, amely addig Angliához tartozott. Új Narancsnak nevezte el a kolóniát, mégpedig III. Vilmos király tiszteletére. (A sziget egyébként Új-Amszterdamként holland hatalom alatt állt eredetileg, csak a britek elfoglalták 1665-ben.)

A Narancs azonban nem volt hosszú életű, mert az angolok összefogtak a franciákkal a holland kereskedelmi utak megsemmisítéséért. Így hát Colve-ék 1674-ben önként visszaadták a hatalmat annak, akitől elvették.

Disznók rohangáltak az utcákon

A XIX. századi Új-Amszterdam korai időszakában disznók flangáltak New York City utcáin – körülbelül olyan számban, mint ahogy most a patkányok és a galambok teszik.

A malacokat azért tűrték meg, mert olcsó és hatékony úttisztítási módszert jelentettek, ráadásul az osztályegyenlőség szimbólumaivá is váltak, elvégre a szegény és a gazdag területeknek is szüksége volt rájuk.

A polgármester 1818-ban megelégelte a „gusztustalan állatok” látványát, ám csak az 1850-es évek végére sikerült sertésteleníteni a várost.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba