7 dolog, amiért Tel-Aviv az egyik legjobb úti cél

Írta: ,

Amikor megvettem a repülőjegyem a Közel-Keletre, kicsit eluralkodott rajtam a kétség, hogy biztos jó döntés-e egyedül utazni Tel-Aviv-ba. Ám amikor kiléptem a terminál ajtaján, és megcsapott a város „illata”, azonnal tudtam, hogy jó helyen vagyok. Sőt, csodásabb úti célt nem is választhattam volna – erre már a városba tartó rövid vonatúton rájöttem. Ezért összeszedtem mindazt, ami lenyűgözött Tel-Aviv-ban, hogy Neked is megjöjjön a kedved egy kalandos utazáshoz!

1/7 A város, amiből csak egy van

Szerencsésnek mondhatom magam, mert jártam már sok helyen a világban, de Tel-Aviv egyedisége azonnal lenyűgözött. Van benne egy kis Európa, egy kis Kelet, nagy káosz és még több élet. A hatalmas kontraszt is imádnivaló, mert az ember nem tud betelni azzal, hogy az egyik sarkon egy épp most épült felhőkarcoló mellett sétál el, két utcával lejjebb pedig már háromemeletes, bájos, keleti stílusú házak között találja magát.

Eközben pedig bárhonnan könnyen és gyorsan lejuthatunk a hatalmas tengerpartra, ahol választhatunk a családi, vallásos, melegbarát, kutyabarát, vagy vízi sportra kialakított partszakaszok között. Az üzletek sokszor éjfélig is nyitva vannak, és mivel a város nem túl nagy, ezért könnyen bejárható. Tel-Aviv az a város, amely sose alszik, és amelyben képtelenség unatkozni.

Sherut, vagyis a közel-keleti taxi Kép forrása: crossworlds.fr

2/7 Sherut, vagyis a közel-keleti taxi

Na, ezt tényleg muszáj kipróbálni! Ezek a 8-10 férőhelyes „taxik” fix útvonalakon közlekednek, hasonlóan, mint a buszok.

Ezeken az útvonalakon pedig bárhol le lehet őket inteni és bárhol ki lehet szállni. Elsőre talán kicsit furán hangzik, de Tel-Aviv tökéletes káoszában ez a közlekedési mód a legjobb és leggyorsabb.

Egyszerűen csak fel kell szállni, leülni és előre küldeni azt a pár shekelt, amibe a fuvar kerül. Nekem az „add tovább, ha nem tiéd” érzés ugrott be először még az általános iskolából. A sherutokon ráadásul mindenki kedves, és arra a 10-20 percre olyan, mintha egy összeszokott baráti társasággal mennél épp bulizni, aztán csak lepattansz, amikor kedved tartja. Ezt is csak szeretni lehet! :)

Szórakozás Kép forrása: out.com

3/7 Szórakozás

A tel-aviviak tudják, hogyan kell szórakozni, és ezt mindenkinél jobban is csinálják, mert ha itt buli van, akkor nem számít semmi – jó értelemben véve. Itt mindenki szabad és senki nem gátlásos. A meleg közösség is a társadalom elfogadott része, nem kell külön szórakozóhelyekre orientálódniuk, és ettől még színesebb az éjszakai (és nappali) élet palettája.

De itt még egy egyszerű karaoke bár is stílusos, kibérelhető hangszigetelt szobákkal és a társaság saját pincérével. Mindez a tengerparti kikötő szívében, az egyik buliközpont közepén! Ha pedig még többre vágynál, a rooftop bárokban mindig szuper DJ-k játszanak, és a tengerparton is rengeteg szórakozóhely várja a helyiekkel együtt a turistákat. Itt bárhova is tévedsz, a buli garantált!

Az ételek...! Kép forrása: Dienes Petra

4/7 Az ételek...!

Nem tudom, hogy a közel-keleti ételek miért olyan különlegesek és finomak, de őszintén szólva nem is érdekel – csak az, hogy a hasamban legyenek, minél előbb. Tel-Aviv gasztronómiája is ilyen, habár a város híres a nemzetközi konyhájáról, a helyiek pedig rajonganak az itteni sushiért – ami egyébként tényleg nagyon finom.

De ha már itt járunk, érdemes kipróbálni az izraeli, közel-keleti és zsidó konyhát is. A városban rengeteg ilyen étterem van, ahová megéri benézni, mert a humuszon és a falafelen kívül – amit itt muszáj kipróbálni, mert sokkal-sokkal finomabb – sok más étel van, ami maga a puszta gasztronómiai gyönyör. Kezdjük a népszerű sakshukával, és haladjunk a bureken keresztül a sabich-ig!

Nyami!

Naná, hogy a tenger Kép forrása: Dienes Petra

5/7 Naná, hogy a tenger

Képtelenség kihagyni a sorból, még akkor is, ha magától értetődő. Van valami különleges azokban a városokban, ahol a tengerpart mellett sorakoznak a felhőkarcolók, mert így az ember nem azt érzi, hogy valahol „üdül”, hanem azt, hogy nagyon is él – Tel-Aviv tengerpartja is ilyen. Miközben napozunk, tőlünk pár méterre az emberek hangszórókon hallgatják a kedvenc zenéiket, a másik irányban közben edzenek a szabadtéri gymben, mögöttünk a sétányon pedig teljesen természetes látvány, hogy férfiak kéz a kézben, önfeledten andalognak. A vízben szörfözők és paddleboardozók csoportjai törik meg a hullámokat, akikhez bátran lehet csatlakozni is. Elsőre azért nem olyan könnyű, de kellő egyensúlyérzékkel nagyon hamar rá lehet érezni, én nagyon élveztem. Épp úgy, mint ahogy azt is, hogy a tengerparti hangulat napközben is olyan pezsgő, mint éjszaka. Egyszerűen imádom és kész!

Jeruzsálem csak egy ugrásra Kép forrása: Dienes Petra

6/7 Jeruzsálem csak egy ugrásra

Egyszer azt olvastam, hogy Jeruzsálemből egy nap is elég, de Tel-Avivból ezer sem. Nos, ez nagyjából igaz is, hiszen a jeruzsálemi látnivalók bőven beleférnek egy napba, de vétek lenne kihagyni a látogatást, ha a közelben járunk.

Hamar el lehet érni az óváros bejáratát, ahol egy teljesen más világba csöppentem pár másodperc alatt. A meseország hangulatát csak még jobban fokozta, hogy három nagy vallás elkötelezett hívei között sétálgattam, ami nagyon felemelő érzés volt, arról nem is beszélve, amikor a Siratófalat megláttam. A java pedig csak ezután jött, mert itt található Jézus sírja és az Utolsó Vacsora helyszíne is. A jeruzsálemi rövidke zarándokút után pedig elveszhetünk a „souq”, azaz a helyi piac varázsában, ami leginkább az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézte fel bennem. És mindez Tel-Avivtól csupán 70 km-re!

A helyiek Kép forrása: Dienes Petra

7/7 A helyiek

Talán ezzel kellett volna kezdenem, mert a legszuperebbek az egész városban az itt lakó emberek! Már az első este egy jó barátom által – akihez látogatóba mentem – azonnal belecsöppentem egy céges, önfeledt buliba, ahol velem is úgy bántak, mintha már ezer éve együtt dolgoznánk. A taxisofőr, aki megtudta, hogy magyar vagyok, azonnal kedves, régi történetekkel szórakoztatott a gyerekkorából. Az újdonsült ismerőseim pedig meghívtak egy Shabbat vacsorára is, és megmutatták Tel-Aviv éjszakai arcát. Itt mindenki barátságos és közvetlen, könnyű azonnal bekerülni közéjük, mert ők is szeretnék, ha itt jól éreznéd magad. Nincs is jobb annál, mint külföldön ekkora vendégszeretetnek örvendeni és új barátokat szerezni. Ha pedig véletlenül valaki mégis goromba lenne, csak határozottan és nagyon hangosan vissza kell szólni, akkor békén hagynak. Ezt is az új barátaimtól tanultam, akiket hamarosan újra meglátogatok! :)