7 dolog, amiért Tel-Aviv az egyik legjobb úti cél

Dienes Petra
Írta: ,

Amikor megvettem a repülőjegyem a Közel-Keletre, kicsit eluralkodott rajtam a kétség, hogy biztos jó döntés-e egyedül utazni Tel-Aviv-ba. Ám amikor kiléptem a terminál ajtaján, és megcsapott a város „illata”, azonnal tudtam, hogy jó helyen vagyok. Sőt, csodásabb úti célt nem is választhattam volna – erre már a városba tartó rövid vonatúton rájöttem. Ezért összeszedtem mindazt, ami lenyűgözött Tel-Aviv-ban, hogy Neked is megjöjjön a kedved egy kalandos utazáshoz!

Szerencsésnek mondhatom magam, mert jártam már sok helyen a világban, de Tel-Aviv egyedisége azonnal lenyűgözött. Van benne egy kis Európa, egy kis Kelet, nagy káosz és még több élet. A hatalmas kontraszt is imádnivaló, mert az ember nem tud betelni azzal, hogy az egyik sarkon egy épp most épült felhőkarcoló mellett sétál el, két utcával lejjebb pedig már háromemeletes, bájos, keleti stílusú házak között találja magát.

Eközben pedig bárhonnan könnyen és gyorsan lejuthatunk a hatalmas tengerpartra, ahol választhatunk a családi, vallásos, melegbarát, kutyabarát, vagy vízi sportra kialakított partszakaszok között. Az üzletek sokszor éjfélig is nyitva vannak, és mivel a város nem túl nagy, ezért könnyen bejárható. Tel-Aviv az a város, amely sose alszik, és amelyben képtelenség unatkozni.

Sherut, vagyis a közel-keleti taxi Kép forrása: crossworlds.fr

Na, ezt tényleg muszáj kipróbálni! Ezek a 8-10 férőhelyes „taxik” fix útvonalakon közlekednek, hasonlóan, mint a buszok.

Ezeken az útvonalakon pedig bárhol le lehet őket inteni és bárhol ki lehet szállni. Elsőre talán kicsit furán hangzik, de Tel-Aviv tökéletes káoszában ez a közlekedési mód a legjobb és leggyorsabb.

Egyszerűen csak fel kell szállni, leülni és előre küldeni azt a pár shekelt, amibe a fuvar kerül. Nekem az „add tovább, ha nem tiéd” érzés ugrott be először még az általános iskolából. A sherutokon ráadásul mindenki kedves, és arra a 10-20 percre olyan, mintha egy összeszokott baráti társasággal mennél épp bulizni, aztán csak lepattansz, amikor kedved tartja. Ezt is csak szeretni lehet! :)