6 hely a világban, ami néhány évtizeden belül eltűnhet a Föld felszínéről

Kerekes Vivien
Írta: ,

Az elmúlt évtizedek során rengeteg természeti csodát vesztettünk el a környezetszennyezés, a vandalizmus és a katasztrófák miatt. Bár ma már egyre többen igyekeznek megóvni a bolygónkat, még így is rengeteg világörökségünk van veszélyben. Tudósok szerint például az alábbi helyek néhány évtizeden belül teljesen eltűnhetnek a Föld felszínéről!

Húsvét szigetek, Chile Kép forrása: everintransit.com

Chile tartománya, a Húsvét szigetek arról híres, hogy majdnem 900 kőszobor található meg rajta, és már bizonyos részeit világörökséggé nyilvánították.

Mégis, hiába népszerű kirándulási cél, az utóbbi évek alatt egyre rosszabb állapotba kerültek az építmények. A turisták ugyanis rengeteg szemetet szórnak szét a szigeten, lerombolják a hely ökológiáját, és nem utolsó sorban rongálják a szobrokat is.

Ezek következményeképp a tudósok arra számítanak, hogy a jövőben túl sok hulladék fog felhalmozódni, és a szobrok jelentős része is hiányozni fog.

Mount Kilimanjaro, Afrika Kép forrása: labafrica.org

Ha megmásznánk Afrika legmagasabb pontját, most még rengeteg havat találnánk itt, de ha megnézzük, hogy 100 évvel ezelőtt milyen viszonyok uralkodtak a csúcson, a helyzet már nem tűnik olyan kecsegtetőnek.

A hó ugyanis óriási sebességgel kezdett el olvadni, és nem hullik elegendő csapadék ahhoz, hogy tartani tudja ezzel az iramot.

A tudosók emiatt úgy tippelik meg, hogy 2033-ra, azaz mindössze 16 év múlva a hó teljesen elolvad, és a Mount Kilimanjaro elveszíti jellegzetes külsejét.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!