5 kultikus New York-i étel, amit nem hagyhatsz ki, ha a Nagy Almában jársz

Írta: ,

New York a város, ami sohasem alszik, és ahol a nap bármely szakában könnyű néhány finom falatot találni. Az óceán közelsége, az itt elegyedő kultúrák és a nagyvárosi tempó néhány igazi gasztronómiai különlegességet alkotott, amelyek mára New York kultikus fogásaivá váltak.

1/6 Manhattani kagylóleves

A clam chowder, vagyis kagylóleves New York egyik igazi, jellegzetes finomsága, ami karakteres ízével kissé megosztó is: van, aki rajong érte, mások ki nem állhatják, de tény, hogy a paradicsomos leves New York egyik jellegzetességévé vált.


5 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Belgiumba mész


Nem messze, New Englandben ugyanez a leves tejszínes változatban készül, és a helyiek persze esküsznek rá, hogy ez az egyetlen helyes módja a kagyló elkészítésének, míg New York tősgyökeres lakosai a paradicsomos változatért rajonganak. Érdemes mindkettőt megkóstolni.

2/6 New York-i sajttorta

A könnyű, krémes, remegős cheesecake szintén New York egyik kedvence, és bár egész Amerikában népszerű, úgy tartják, ez az igazi változat - legalábbis a New Yorkiak.

A megkülönböztető jelzés egyébként az alapanyagnak szól: az olasz sajttorta ricottából, míg a New York-i sajttorta krémsajtból készül.

A vaníliás, krémes réteg remekül passzol a ropogós kekszalaphoz, a tortát pedig hagyományosan epres, vagy más bogyós gyümölcsből készült szósszal is meglocsolják.

3/6 Hot dog

A hot dog igazi kultikus étel New Yorkban, amit minden sarkon meg lehet szerezni egy kis utcai kocsiból, de a helyieknek persze megvannak a kedvenceik.

A New Yorkiak képesek komoly ügyet csinálni abból, hogyan készül, mivel füstölődik a hot dogba kerülő virsli, de ennél is izgalmasabb, hogy mi kerülhet még a hot dogba: ketchup, pirított hagyma, savanyú káposzta - ezek a leggyakoribb feltétek.

Ha pedig Manhattanbe látogatsz, ne lepődj meg, ha a hot dogot esetleg bagelben felszolgálva kapod.

4/6 Bagel

Úgy néz ki, mint egy fánk, és leginkább úgy eszik, mint mi a zsömlét: a bagel New York egyik nemzeti eledele, rengetegen indítják a napjukat egy, a sarki kávézóban elfogyasztott, szendvicsnek töltött bagellel és kávéval.

A péksüteményt kettévágják, és tojással, szalonnával, esetleg túróval, lazaccal, vagy bármilyen más reggeli étellel töltik meg, majd egy kicsit összesütik, hogy a külseje ropogós és forró legyen.

Mivel a bagel közepe lyukas, igényel némi gyakorlatot, hogy az ember úgy egye meg, hogy nem folyik ki a töltelék, de a forró finomság és a hamisítatlan New York-i érzés megéri a fáradtságot.

5/6 Fánk

Nincs magára valamit is adó kávézó New Yorkban - de talán az Államokban sem - ahol ne lehetne fánkot is kapni a fekete mellé.

Az amerikaiak ugyanis imádják hajmeresztően hosszúra főzött kávéikba mártogatni a puha fánktésztát, aminek a tetejére legalábbis cukormáz kerül, de többnyire színes fondantokkal borítják be a középen szintén lyukas süteményeket.

A fondatot aztán szinte bármivel meg lehet szórni, ami csak szem-szájnak ingere, és mindenkinek megvan a maga kedvenc helye, és persze a kedvenc fánkja is.

Ha valóban jót akarsz enni, érdemes a helyiektől érdeklődni egy jó pékség vagy kávézó után.

Perecek

6/6 Perecek

Úgy tartják, hogy a perecet először középkori, olasz szerzetesek készítették el, alakja pedig keresztbe tett karú emberre emlékeztet - így imádkoztak ekkoriban a papok.

Az viszont bizonyos, hogy bárhonnan ered is a perec, New Yorkban már legalább az 1820-as évektől kezdve árulják, és az utcán vásárolt, menet közben elmajszolt ételek között az egyik örök kedvencnek számít.

A jó perec belül lágy és puha, akár a kenyér, kívül pedig fényes, mint egy bagel. A sóval meghintett igazi klasszikus, de léteznek sajtos és magos változatok is.

Ami a New York-i perecekben közös, az a hatalmas méretük: ezt az ételt két kezes markolásra gyártják.