5 kultikus New York-i étel, amit nem hagyhatsz ki, ha a Nagy Almában jársz

Zabolai Margit
Írta: ,
5 kultikus New York-i étel, amit nem hagyhatsz ki, ha a Nagy Almában jársz

New York a város, ami sohasem alszik, és ahol a nap bármely szakában könnyű néhány finom falatot találni. Az óceán közelsége, az itt elegyedő kultúrák és a nagyvárosi tempó néhány igazi gasztronómiai különlegességet alkotott, amelyek mára New York kultikus fogásaivá váltak.

A clam chowder, vagyis kagylóleves New York egyik igazi, jellegzetes finomsága, ami karakteres ízével kissé megosztó is: van, aki rajong érte, mások ki nem állhatják, de tény, hogy a paradicsomos leves New York egyik jellegzetességévé vált.


5 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Belgiumba mész


Nem messze, New Englandben ugyanez a leves tejszínes változatban készül, és a helyiek persze esküsznek rá, hogy ez az egyetlen helyes módja a kagyló elkészítésének, míg New York tősgyökeres lakosai a paradicsomos változatért rajonganak. Érdemes mindkettőt megkóstolni.

A könnyű, krémes, remegős cheesecake szintén New York egyik kedvence, és bár egész Amerikában népszerű, úgy tartják, ez az igazi változat - legalábbis a New Yorkiak.

A megkülönböztető jelzés egyébként az alapanyagnak szól: az olasz sajttorta ricottából, míg a New York-i sajttorta krémsajtból készül.

A vaníliás, krémes réteg remekül passzol a ropogós kekszalaphoz, a tortát pedig hagyományosan epres, vagy más bogyós gyümölcsből készült szósszal is meglocsolják.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba