5 gyönyörű falu Erdélyben, ahol szinte harapni lehet a jó levegőt

Zabolai Margit
Írta: ,

Erdély nem véletlenül közkedvelt úti cél, ide látogat mindenki, aki szeretne egy kicsit megszabadulni a nagyváros zajától, akit érdekel a történelem, vagy aki csak hamisítatlan falusi nyugalomra és jó levegőre vágyik. A gyöngyszer erdélyi településeket felsorolni is lehetetlen vállalkozás lenne, mi most véletlenszerűen válogattunk a kedvenceinkből, de mindenképpen írd meg kommentben, ha a te szíved csücske nem szerepek a listán!

Berethalom Kép forrása: erdely-szep.hu

Berethalom Szeben megyében, a történelmi Királyföldön, Segesvártól 23 kilométerre található. Legismertebb turisztikai nevezetessége a 15. században épült erődtemplom, amely egykoron menedéket nyújtott a környék lakóinak, mára pedig a Világörökség része lett.

A templom a falu közepén, egy domb tetejéről néz le Berethalomra, innen pazar kilátás nyílik a környező, erdő borította dombokra is.

Berethalom csendes kis település, de ha nyitott szemmel jársz, rájössz, hogy nem csak a jó levegő és a nyugodt hangulat miatt érdemes felkeresni, itt még a sekrestyeajtó zárszerkezete is a történelem egy darabját idézi, bárhová nézel, igazi kis műremekeket látsz.

Málnásfürdő

A Kovászna megyében található település pontosan annyira imádni való, mint a neve is, a régi, tornyos kis házak között még ma is tehéncsordák lépkednek esténként hazafelé, komótosan, szigorúan egymás után baktatva.

Az ősidők óta lakott település Sepsiszentgyörgytől 22 kilométerre, az Olt kiszélesedő völgyében, a folyó jobb partján fekszik.

Málnásfürdős híres gyógyvizéről, a Mária forrás savas vizét palackozzák is. Első fürdője még 1750-ben épült, a mai szénsavgyár területén. Vizét pásztorok fedezték fel, és bőrpanaszok enyhítésére ajánlották.