5 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Belgiumba mész

Zabolai Margit
Írta: ,
5 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Belgiumba mész

Belgium nem csak nyelvileg és etnikailag színes ország, talán sehol másütt nem él annyi diplomata egy négyzetméteren, mint Brüsszelben. A Belga Királyság azonban nem csak sokszínűségéről, meg a Pisilő kisfiú szobráról híres - aki a gasztronómia érkezik, az sem fog csalódni.

Belgium egyik nemzeti étele a flamand pörkölt, vagyis carbonnade, amit jellemzően marhahúsból készítenek.

A magyaros pörkölttel ellentétben ebbe nem kerül paprika, a húskockákat azonban sütés előtt egy kis lisztbe forgatják, ami aztán szép kérget képez rajtuk.

Főzés közben a pörköltet babérlevéllel, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítik, és egy kis sört is öntenek hozzá, mielőtt sűrűre és barnára főzik.

A szaftos pörkölthöz köretként általában tésztát vagy krumplipürét adnak, de hagyományosan mustárral megkent pirítós jár hozzá, amit aztán a hagymás szaftba lehet mártogatni.

Szinte az egész világon ezen a néven ismerik, de nálunk valamiért a gofri név terjedt el.

Akárhogy is, a habkönnyű, lágy, mégis ropogós, frissen kisült tészta a belgák egyik kedvenc finomsága, és persze a világ más országaiban is szeretik.

A hagyományos waffel azonban mégis itt készül, és gyümölccsel, vajjal előszeretettel fogyasztják édes, illatos reggelire is a helyiek.

A feljegyzések szerint egyébként waffel vagy gofri - a többfajta elnevezés valószínűleg arra vezethető vissza, hogy maga Belgium is egy többnyelvű ország - már a 12. században is létezett, akkor még a korban egzotikusnak számító fűzerekkel, fahéjjal, narancshéjjal, kardamommal ízesítették.

A fáma szerint a tészta ekkori formája egész Európában népszerű volt, de az élesztőt a sörgyártásban amúgy is otthonosan mozgó belgák tették bele - így született meg a mai formája.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv